ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πάσχοντες από ινομυαλγία αντιμετωπίζουν συχνά την αμφισβήτηση των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις (φλεγμονή, κάταγμα, θλάση μυών κοκ) για τον πόνο που βιώνουν καθημερινά. Όμως, γι’ αυτούς είναι η οδυνηρή πραγματικότητα.
Η ινομυαλγία δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ωστόσο έχει σοβαρό αντίκτυπο στη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Πρόκειται για μία ρευματική νόσο, η οποία εκδηλώνεται με διάχυτο πόνο και ευαισθησία σε όλο το σώμα (μύες και τένοντες), ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος στα οποία παρατηρείται μεγαλύτερη ευαισθησία. Ο πόνος δεν συνοδεύεται από τοπικό πρήξιμο, όπως σε άλλες ρευματικές παθήσεις, συνήθως όμως συνυπάρχει με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
1. Αϋπνία, η οποία δεν οφείλεται στον πόνο (το πιο συχνό).
2. Αίσθημα σωματικής κόπωσης και καταβολής των δυνάμεων
3. Αίσθημα ψυχικής κόπωσης
4. Οι πόνοι είναι πιο έντονοι με τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών, στο ψυχρό περιβάλλον και σε καταστάσεις στρες.
5. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC), πολλοί πάσχοντες βιώνουν και ακαμψία (ειδικά το πρωί), μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια, πονοκεφάλους.
Η ινομυαλγία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες, χρόνιες καταστάσεις διάχυτου πόνου και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το 1-2% του πληθυσμού φαίνεται ότι πάσχει από τη νόσο, ωστόσο υπολογίζεται ότι, στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού θεωρείται ότι υπάρχουν πολλές αδιάγνωστες περιπτώσεις.
Μπορεί να διαγνωστεί
Η πηγή του πόνου παραμένει υπό εξέταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιατροί δεν μπορούν να διαγνώσουν την ινομυαλγία. Το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας έχει εντοπίσει 18 σημεία ιδιαίτερης ευαισθησίας. Εάν κάποιος αισθάνεται πόνο στα 11 από τα 18 αυτά τα σημεία -και με την προϋπόθεση ότι έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες- τότε πρόκειται για ινομυαλγία.
Η πιο ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση όσον αφορά στην αιτία της είναι ότι υπάρχει μια διαταραχή του νευρικού συστήματος, που αλλάζει το όριο στο οποίο ο πόνος γίνεται αντιληπτός. Η έρευνα στηρίζει αυτήν την υπόθεση: Μια μελέτη του 2015, από τη Γερμανία, διαπίστωσε ότι το νευρικό σύστημα των πασχόντων από ινομυαλγία ανταποκρίνεται στον πόνο διαφορετικά από ό,τι εκείνων που δεν πάσχουν.
Ένοχο το στρες
Πολλές έρευνες που γίνονται στον κόσμο για να εντοπιστούν τα αίτια που προκαλούν την ινομυαλγία έδειξαν ότι καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο αυτής της ασθένειας παίζει το στρες. Χαρακτηριστικές καταστάσεις που απομονώθηκαν σε ασθενείς έδειξαν ότι επώδυνα γεγονότα της καθημερινότητας, όπως ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, η ανάληψη μιας ευθύνης και κάθε είδους ένταση σε επαγγελματικό επίπεδο, ακόμη και σε προσωπικές καταστάσεις, αυξάνουν τις ινομυαλγικές κρίσεις. Το στρες, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι ένας καθοριστικός παράγοντας πρόκλησης της ινομυαλγίας.
Συχνότερα στις γυναίκες
Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ινομυαλγία, σε σύγκριση με τους άνδρες, αν και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός. Επίσης, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τείνει να επηρεάζει τις γυναίκες στη δεκαετία των ’40 και άνω. Πιστεύεται ακόμη ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.
Ινομυαλγία και κόπωση
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με την εμπειρία τους, η ινομυαλγία είναι στενά συνδεδεμένη με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ). Οι δύο καταστάσεις έχουν κοινά συμπτώματα, όπως ο πόνος και η κούραση. Ωστόσο, ενώ η κόπωση είναι πιο εμφανής μεταξύ των ασθενών με ΣΧΚ, στην περίπτωση της ινομυαλγίας, πιο εμφανής είναι ο πόνος. Επίσης, ενώ η ινομυαλγία φαίνεται να έρχεται σταδιακά και να «οικοδομείται» με την πάροδο του χρόνου, το ΣΧΚ μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα και να κορυφωθεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Ινομυαλγία και κατάθλιψη
Ανάμεσα στην ινομυαλγία και την κατάθλιψη υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση. Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι και η ινομυαλγία. Από την άλλη, ο χρόνιος πόνος και η δραματική ποιότητα ζωής που συνεπάγεται μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές, οι ινομυαλγικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν την δυσπιστία του περιβάλλοντός τους, αφού όλες οι εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί είναι αρνητικές και το γεγονός αυτό τους απογοητεύει.
Μπορεί να θεραπευτεί
Ένας συνδυασμός φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορούν να θεραπεύσουν την ινομυαλγία. Μερικοί άνθρωποι θα βελτιώσουν ένα ορισμένο ποσοστό και, στη συνέχεια, απλά θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συμπτώματα που παραμένουν. Άλλοι, όμως, απαλλάσσονται εντελώς από το σύνδρομο και αυτός είναι πάντα ο θεραπευτικός στόχος.
Οι παραδοσιακές θεραπείες (αντιφλεγμονώδη κλπ) συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, υπάρχουν και φάρμακα για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, τα οποία δρουν στο νευρικό σύστημα. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χορηγηθούν και αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση όχι μόνο των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αλλά και του πόνου και των προβλημάτων ύπνου.
Οι εναλλακτικές θεραπείες, οι τεχνικές χαλάρωσης, η διατροφή και κυρίως η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία. Πολλοί πάσχοντες συχνά βρίσκουν ανακούφιση μέσω της σωματικής δραστηριότητας και τεχνικών μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα και υγιεινή διατροφή.
Έρευνα του 2014, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pain, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο εξαιτίας της ινομυαλγίας, ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, αν εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό τους. Σε ασθενείς με ινομυαλγία, τα επίπεδα της βιταμίνης D θα πρέπει να παρακολουθούνται, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όταν τα επίπεδα μπορεί να είναι χαμηλότερα, λόγω της μειωμένης έκθεσης στον ήλιο.