Την ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμμετοχή όλου του ιατρικού κόσμου, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, παρουσία του προεδρείου του ΙΣΑ, ΙΣΠ και ΙΣΘ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ “ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε το αίτημα που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στους εξειδικευμένους ιατρούς, χωρίς παραπεμπτικό (gatekeeping), με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το παραπεμπτικό από τον οικογενειακό-προσωπικό θεράποντα ιατρό θα είναι απαραίτητο μόνο για την πρόσβαση του ασθενή στις δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές και όχι για την επίσκεψη στους εξειδικευμένους ιατρούς”.

1

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, αναφέρθηκε επίσης “στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους αποκλειστικά από τις δημόσιες δομές υγείας” και ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως επεσήμανε πολλοί πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς φαίνονται ως ανασφάλιστοι, λόγω προβλήματος του ηλεκτρονικού συστήματος. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε στον υπουργό Υγείας, το ζήτημα του Clawback “που απειλεί τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ ο υπουργός υγείας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει διάλογος με τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η στήριξη του ιατρικού κόσμου.

“Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι βασικός πυλώνας κάθε σύγχρονου συστήματος Υγείας. Θέλουμε ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα που θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της χώρας. Πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας κάτι στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο”, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Διαβάστε επίσης

19.705 νέα κρούσματα, 46 νέοι θάνατοι και 349 διασωληνωμένοι – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

Έρευνα ΑΠΘ: Στο 75% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης ανιχνεύεται η παραλλαγή Όμικρον-2