ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κυκλώματα πουλούν εμβόλια «μαϊμού» στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web), νοσοκομεία και κέντρα εμβολιασμού δέχονται μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες είναι έτοιμες ακόμη και για επιδρομές τύπου σώμα με σώμα στα φορτία που έχουν φύγει από τις μονάδες παραγωγής.
Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από την έγκριση του πρώτου εμβολίου για την Covid-19 [στη Βρετανία] και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, σε σκοτεινά μέρη του διαδικτύου, πηγές που διατείνονται ότι πουλούν εμβόλια για τον κορονοϊό, καθώς επιτήδειοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν από τη ζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως για τα εμβόλια.
Σε μια τέτοια περίπτωση, στο λεγόμενο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) που εντοπίστηκε από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point Software, πουλούσαν το εμβόλιο στην τιμή των 250 δολαρίων με τον πωλητή να υπόσχεται παράδοση που θα περνούσε απαρατήρητη σε συσκευασία με διπλό περιτύλιγμα. Το κόστος αποστολής από τις ΗΠΑ μέσω ταχυδρομείου ή με μεγάλη εταιρεία κούριερ θα κόστιζε 20 δολάρια, συν 5 δολάρια επιπλέον για παράδοση εν μία νυκτί.
Άλλος πωλητής ισχυριζόταν αυτήν την εβδομάδα ότι διαθέτει προς πώληση εμβόλια των κινεζικών φαρμακοβιομηχανιών Sinopharm και Sinovac, στην τιμή των 750 δολαρίων για δύο δόσεις, με πληρωμή σε bitcoin. Η διαφήμιση περιλάμβανε φωτογραφία αρχείου, η οποία δεν αντιστοιχούσε στην κανονική συσκευασία των δύο κινεζικών εταιρειών παρασκευής εμβολίων. Όταν ερωτήθηκε πώς πρέπει να αποθηκεύσει κανείς το εμβόλιο, ο πωλητής συνέστησε φορητό ή κανονικό ψυγείο.
Σύμφωνα με ειδικούς, πολλά από τα εμβόλια που διατίθενται προς πώληση στο Σκοτεινό Διαδίκτυο δεν είναι αυθεντικά ή δεν πρόκειται να τα παραλάβει κανείς ποτέ. Παρόμοιες προσφορές αναρτούν εδώ και μήνες και άλλοι πωλητές. Όμως είτε έχουν πλέον πρόσβαση σε αυθεντικά προϊόντα είτε όχι, οι διαφημίσεις είναι ενδεικτικές των φαινομένων εγκληματικής κερδοσκοπίας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για ένα εμβόλιο. Φαινόμενα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα αυξηθούν, καθώς η ζήτηση για εγκεκριμένα εμβόλια θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά το ερχόμενο έτος.
Η Interpol και η Europol προειδοποίησαν αυτόν τον μήνα ότι μπορεί να δούμε έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας σε σχέση με τα εμβόλια για την Covid-19, από online απάτες και κυβερνοεγκλήματα μέχρι κλοπές και πωλήσεις ψεύτικων εμβολίων ή δόσεων που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας. Σύμφωνα με τη Europol, θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά ακόμη και άδεια φιαλίδια από εμβόλια, τα οποία θα τα έχουν ξαναγεμίσει παράνομα. Τα πλαστά εμβόλια αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, όντας «στην καλύτερη περίπτωση αναποτελεσματικά και στη χειρότερη τοξικά», ανέφερε.
Η Έιμι Σόρτμαν, ειδική σε θέματα logistics φαρμακευτικών προϊόντων στην εταιρεία Overhaul, η οποία ασχολείται με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανέφερε: «Θα υπάρχει πάντα μια αγορά για τους ανθρώπους που δεν έχουν απαραιτήτως πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο και θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους». Παρέπεμψε μάλιστα στην παράνομη αγορά που υπάρχει για φάρμακα χημειοθεραπείας, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η χορήγησή τους. «Θα υπάρξει, σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως, πολύ χρήμα που μπορεί να βγάλουν οι εγκληματίες», τονίζει.
Ο κίνδυνος να κλαπούν εμβόλια και να διοχετευθούν στη μαύρη αγορά έχει θέσει τη φαρμακοβιομηχανία σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, καθώς ετοιμάζεται να στηρίξει τη μεγαλύτερη παγκόσμια προσπάθεια εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στην ιστορία της ανθρωπότητας.
«Βλέπουν μόνο το χρήμα»
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε στον κόσμο στα κέντρα εμβολιασμού ότι μεταφέρουν χρυσό», λέει ο Θόρστεν Νιούμαν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού βραχίονα της ένωσης Tapa, που ασχολείται με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Οι εγκληματίες δεν βλέπουν ένα φορτίο με εμβόλια, βλέπουν [μόνο] λεφτά», λέει. Επισημαίνει δε ότι υπάρχει κίνδυνος άνθρωποι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και έχουν διασυνδέσεις με εγκληματικά δίκτυα να δίνουν πληροφορίες προκειμένου να βοηθήσουν τα δίκτυα αυτά να επιτεθούν σε συγκεκριμένες αποστολές.
Επί ποδός η φαρμακοβιομηχανία
Ο κλάδος είναι έτοιμος. Οι προσπάθειες βελτίωσης της ασφάλειας που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες παρασκευής εμβολίων και φαρμάκων να καθιερώσουν τακτικούς ελέγχους στις αλυσίδες εφοδιασμού, όπως και να ελαχιστοποιήσουν τις ανθρώπινες επαφές, τις στάσεις και τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια της διανομής.
«Οι φαρμακοβιομηχανίες αφιερώνουν ήδη πολύ χρόνο για να είναι σίγουρες πως τα προϊόντα και η εφοδιαστική αλυσίδα τους είναι ασφαλή», αναφέρει ο Τσακ Φόρσεϊθ, επικεφαλής της ένωσης Pharmaceutical Cargo Security Coalition. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη βιομηχανία στον πλανήτη που να είναι τόσο προετοιμασμένη για κάτι σαν αυτό», προσθέτει.
Οι αποστολές φέρουν συχνά real time ψηφιακές συσκευές που καταγράφουν θερμοκρασία και θέση και αναφέρουν οποιαδήποτε απόκλιση από το αρχικό σχέδιο. Η τεχνολογία διασφαλίζει την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει και η ίδια «τρωτό σημείο».
Μπαράζ επιθέσεων από χάκερ
Παρ’ όλο που ο κ. Φόρσεϊθ λέει ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία για επιδρομές από ανθρώπους στην αλυσίδα εφοδιασμού των εμβολίων για την Covid-19, έχουν τεκμηριωθεί πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις.
Τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές υποδομές δέχονται μπαράζ επιθέσεων με ιούς, τύπου «phishing» και «ransomware», από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία.
«Έχουμε δει πολύ στοχευμένες επιθέσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο», λέει ο Ευάγγελος Ουζούνης, επικεφαλής της μονάδας υποδομών ασφάλειας της Enisa, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας. «Ο τομέας της Υγείας δεν είναι πολύ ώριμος σε θέματα κυβερνοασφάλειας», προσθέτει.
Σε μία επίθεση που αναφέρθηκε αυτόν τον μήνα, αναλυτές της IBM εντόπισαν χάκερ που παρουσιάζονταν σαν στέλεχος κινεζικής εταιρείας προμήθειας εξοπλισμού βαθιάς ψύξης με στόχο την κλοπή κωδικών login και passwords.
Η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια για τον κορονοϊό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, όπου οι υγειονομικές αρχές δίνουν προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες ή στους ανθρώπους που εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς, σημαίνει ότι είναι επίσης πιθανό να δούμε να ανθίζει μια δευτερογενής αγορά για κωδικούς που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να «παρακάμψουν την ουρά», σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Experian.
«Υπάρχουν ήδη προσφορές και chat rooms [για] έγκυρους κωδικούς ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα», λέει ο Μάικλ Μπρύμερ, αντιπρόεδρος της υπηρεσίας επίλυσης υποθέσεων παραβίασης δεδομένων της Experian. Και προσθέτει: «Μπορείς να κάνεις προπαραγγελία για το εμβόλιο [στο Σκοτεινό Διαδίκτυο], οπότε πιστεύουμε πως η δραστηριότητα στο Dark Web δεν μπορεί παρά να αυξηθεί».
Copyright The Financial Times Limited 2020
© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση