Σχεδόν 17.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαναν μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Covid, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών.

Το φάρμακο κατά της ελονοσίας συνταγογραφήθηκε σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 2020, «παρά την απουσία στοιχείων που να τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη του», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Biomedicine & Pharmacotherapy.

Η έρευνα αφορά έξι χώρες -Βέλγιο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία- στο διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου του 2020.

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι περίπου 16.990 άνθρωποι στις έξι χώρες μπορεί να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της λήψης του φαρμάκου που ακόμη και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει «θαυματουργή θεραπεία». «Τι έχετε να χάσετε; Πάρτε το», έλεγε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Politico, ο αριθμός των νεκρών προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση κατά 11% του ποσοστού θνησιμότητας, το οποίο συνδέεται με τη συνταγογράφησή του κατά της Covid-19, λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, και της χρήσης του αντί άλλων αποτελεσματικών θεραπειών.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Λυών στη Γαλλία και του Κεμπέκ στον Καναδά, χρησιμοποίησαν αυτό το ποσοστό για να αναλύσουν τα δεδομένα νοσηλείας για τη Covid σε καθεμία από τις έξι χώρες, την έκθεση στην υδροξυχλωροκίνη και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με το φάρμακο.

Αλλά κατά τους ερευνητές, ακόμη και ο αριθμός των 17.000 μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες σε ένα διάστημα κατά το οποίο το φάρμακο συνταγογραφούνταν ευρύτερα.

Διαβάστε επίσης:
Κουτσούμπας: Οι λαοί μπορούν να ζήσουν μονιασμένοι «κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπ.Υγείας: Γεωργιάδης: ”Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η δουλειά ξεκινάει από αύριο”

Μαρινάκης: Θα απαντούσαμε στον κ. Κασσελάκη, αλλά παρατηρούμε αδυναμία κατανόησης βασικών εννοιών και φράσεων