ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εφαρμογή τίθεται τυπικά από σήμερα ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή. Εντούτοις, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) η εφαρμογή αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, καθώς δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία.
Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) να καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζήτησε πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.
“Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.
O ΠΙΣ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του”, ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ που εκδόθηκε το πρωί της Πέμπτης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, προέκυψαν κολλήματα στην εφαρμογή του νόμου εξαιτίας της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ καθώς και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
«Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Απαντώντας στα παραπάνω, ο ΠΙΣ, εξέδωσε νέα ανακοίνωση:
“Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μετά την έντονη φημολογία για αναστολή της εφαρμογής του νόμου που επιβάλει από σήμερα την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο ακόμη και σαν σκέψη είναι αδιανόητο.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια εκατοντάδες συνάνθρωποι μας να χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, εξαιτίας των αντιβιοτικών που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη νόμου εδώ και 47 χρόνια, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Γι’ αυτό εξάλλου η όποια αναστολή για οποιαδήποτε πραγματικό ή προσχηματικό λόγο και του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη χρονική στιγμή.
Για τους παραπάνω λόγους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί αδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έμειναν στα χαρτιά.
Με δεδομένο ότι στο νόμο του Φεβρουαρίου του 2020, προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή, αναμένουμε από το Υπουργείο υγείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας άμεσα το νόμο”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα 74 θέσεων κατηγορίας ΤΕ της προκήρυξης 6Κ/2024
- Πούτιν: Όχι σε νέα συμφωνία για ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ – Όρμπαν και Φίτσο ζητούν παράταση
- Κεφαλογιάννης: Υπέγραψε την κατασκευή κτιριακών συγκροτημάτων
- Pulse: Στο 30% η ΝΔ, 13 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ – Βλέπει 9 κόμματα στη Βουλή