ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη, το άγχος και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κακή πρόγνωση για την έκβαση της πάθησης.
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JACC: Heart Failure του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, εκ των οποίων περίπου 59.000 είχαν βιώσει την απώλεια στενού συγγενή.
Διαπιστώθηκε ότι η θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται μετά τον θάνατο παιδιού (κατά 10%), συζύγου/συντρόφου (20%), εγγονού (5%) και αδελφού (13%), αλλά όχι μετά τον θάνατο γονιού.
Η αύξηση του κινδύνου θανάτου είναι μεγαλύτερη κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την απώλεια του συγγενή (78% κατά μέσο όρο), ιδίως εάν πρόκειται για σύντροφο/σύζυγο (αύξηση κινδύνου 113%).
«Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη αυξημένης προσοχής εκ μέρους των μελών της οικογένειας και των γιατρών αναφορικά με τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που θρηνούν, ιδίως κατά την περίοδο λίγο μετά την απώλεια του συγγενή τους», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κριστίνα Λάζλο του Τμήματος Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Καρολίνσκα.
Διαβάστε επίσης:
Καρδιακή ανεπάρκεια – Η κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»