Ο ιός HPV μπορεί να υπάρχει για χρόνια στον οργανισμό και να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα.  Μάλιστα, το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά τον εξουδετερώνει από μόνο του μέσα σε 1-2 χρόνια από τη μόλυνση, που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μην μάθει ποτέ ότι μολύνθηκε. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει συμπτώματα χρόνια μετά την επαφή με το μολυσμένο άτομο. Μπορεί, όμως, να προκαλέσει και καρκίνο…

Συνολικά, υπάρχουν σχεδόν 170 τύποι του HPV, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν προκαλούν προβλήματα. Εντούτοις, δύο τύποι προκαλούν καλοήθεις βλάβες στο δέρμα ή στο βλεννογόνο (οξυτενή κονδυλώματα) και άλλοι 12 σχετίζονται με τον καρκίνο (του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του οροφάρυγγα, του κόλπου, του αιδοίου και του πέους).

Διάγνωση

Όταν ο ιός προκαλεί οξυτενή κονδυλώματα, η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις,  οι οποίες μπορεί να διενεργηθούν μόνες τους ή σε συνδυασμό.

Τεστ Παπανικολάου: Οι ειδικοί συνιστούν να γίνεται μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας ή στην ηλικία των 18 ετών/ Στο πλαίσιο αυτής της εξέτασης, ο γιατρός αφαιρεί ένα δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο, τα  οποία στη συνέχεια εξετάζονται υπό το μικροσκόπιο για αλλοιώσεις που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, την Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, στο τεστ πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες 21-30 ετών κάθε 3 χρόνια. Σε ατομικό επίπεδο είθισται να διενεργείται μαζί με τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, εντούτοις, εξαρτάται από τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου.

Κολποσκόπηση: Για αυτή την εξέταση, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα όργανο – που ονομάζεται κολποσκόπιο – και μεγεθύνει  την εικόνα του τραχήλου. Ένα όξινο διάλυμα τοποθετείται στον τράχηλο, το οποία προσδίδει στα μη φυσιολογικά κύτταρα που έχουν μολυνθεί με HPV λευκό χρώμα, έτσι ώστε να γίνονται εμφανή. Η κολποσκόπηση εφαρμόζεται σε γυναίκες με ευρήματα και κατά τη διάρκειά της λαμβάνονται συνήθως και οι βιοψίες.

HPV DNA test: Αυτό το τεστ εξετάζει άμεσα το γενετικό υλικό (DNA) του HPV μέσα σε ένα δείγμα κυττάρων. Η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει τον τύπο του HPV που συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το δείγμα που χρησιμοποιείται για αυτή την εξέταση συλλέγεται ταυτόχρονα με το τεστ Παπανικολάου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, την Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που έχουν βρεθεί μη φυσιολογικά κύτταρα στο τεστ Παπανικολάου, αλλά δεν μπορούν να ταξινομηθούν με σαφήνεια και σε μια συγκεκριμένη παθολογική ομάδα και σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Στην χώρα μας δεν έχει καθιερωθεί ακόμα ως μέθοδος screening

Οι παραπάνω εξετάσεις διενεργούνται όλες στο ιατρείο με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων από το γιατρό.

Τεστ με αυτολήψη: Πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα  ένα τεστ (Evekit) που διαγιγνώσκει τον HPV και ελέγχει το δείγμα για όλα τα υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Και αυτό το τεστ ελέγχει κολπικό επίχρισμα με τη διαφορά ότι γίνεται στο σπίτι, με τη διαδικασία αυτολήψης και διαγιγνώσκει, επίσης, τα χλαμύδια.

Αναπτύχθηκε για να εξυπηρετήσει κυρίως τις γυναίκες που ζουν εκτός αστικού ιστού, σε πιο απομονωμένες περιοχές, όπως στα νησιά και γενικά στην ελληνική περιφέρεια, όπου η μετακίνηση είναι μία ακόμα δυσκολία που φέρνει καθυστερήσεις και αναβολές στις προγραμματισμένες προληπτικές εξετάσεις. Θα μπορούσε, επίσης, να φανεί χρήσιμο σε κάθε πολυάσχολη γυναίκα, για την οποία οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας γίνονται αιτία να καθίσταται το ετήσιο ραντεβού για την αξιολόγηση της σεξουαλικής της υγείας μια εκκρεμότητα.

Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει 14 τύπους του HPV, ανάμεσά τους τον 16 και τον 18, που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα χλαμύδια. Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε περίπου 13.000 γυναίκες για τη διαδικασία της αυτολήψης έδειξε ότι τα αποτελέσματά της είναι ανάλογα με εκείνα των ιατρείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 6 ιοί που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: 6 μύθοι καταρρίπτονται

μΗ ΧΑΣΕΤΕ: HPV: Ο ιός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο