Πώς είναι να ζεις μόνιμα στην Αστυπάλαια και να είσαι μέλλουσα μαμά; Με τις καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν τις ασφαλείς μετακινήσεις σου για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και με όλες τις αγωνίες μιας εγκυμοσύνης, μακριά από νοσοκομείο;
Η Ευαγγελία Κούτρα από την Αστυπάλαια, η οποία είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί, δέχεται τις υπηρεσίες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας HOPEgenesis και μας μιλά για την εμπειρία της.
«Αρωγός σε αυτό το όμορφο ταξίδι της μητρότητας υπήρξε η HOPEgenesis και την ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά της!

Για παροχές, που θα έπρεπε να προσφέρονται κανονικά από το κράτος ως κίνητρο για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στην χώρα μας και τη στήριξη των νέων οικογενειών, η συγκεκριμένη ΜΚΟ δίνει έμπρακτα λύσεις στα μείζονα αυτά ζητήματα».
HOPEgenesis: Η ιστορία μιας μέλλουσας μαμάς στην Αστυπάλαια
Η κα Κούτρα κάνει ειδική αναφορά στο μείζον ζήτημα των ακτοπλοϊκών μεταφορών.
«Εγώ, ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα από την Αστυπάλαια, θα ήθελα να εστιάσω στο θέμα των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της κύησης γνωρίζουμε ότι καθίσταται υποχρεωτική η συχνή μετακίνηση στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο για τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς στη νησιωτική Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς οι υγειονομικές υποδομές.

Χάρη στην HOPEgenesis, εγώ απλά ενημέρωνα για την ημερομηνία που επιθυμούσα να ταξιδέψω κάθε φορά και τα υπόλοιπα τακτοποιούνταν με μεγάλη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα από την υπεύθυνη του προγράμματος, κα Σοφία, σε συνεργασία με την Attica Group.
Πρακτικά απαλλάχθηκα από ένα πρόσθετο κόστος και άγχος – πέραν των λοιπών παροχών του προγράμματος – δεδομένης και της δυσκολίας μετακίνησης, ιδίως όσον αφορά στην άγονη γραμμή. Θεωρώ ότι είναι χρέος μας να επικροτούμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ελπίζω η HOPEgenesis και η Attica Group να συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα αυτήν την πολύτιμη συνεργασία τους, προς όφελος των ακριτικών νησιών και οικογενειών», λέει η κα Κούτρα.

Η μάχη για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα
Ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς είναι πρόεδρος και ιδρυτής της HOPEgenesis, που έχει ως αποστολή να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα, να στηρίξει την οικογένεια και να βρίσκει λύσεις για το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα.

«Η δράση μας το 2015 ξεκίνησε με την κάλυψη των εξόδων εγκυμοσύνης και τοκετού γυναικών που ζουν σε ακριτικά νησιά και μετέπειτα αναπτύχθηκε σταδιακά και σε δυσπρόσιτες ηπειρωτικές περιοχές. Σήμερα απαριθμούμε περίπου 500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Χανδακάς.
«Επίσης, δημιουργήθηκε η δράση δωρεάν παροχής θεραπειών υπογονιμότητας, έτσι ώστε να στηριχθούν και τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) του Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα, το 2020 εν μέσω καραντίνας υπό τον φόβο της COVID-19, αναπτύξαμε την εφαρμογή ατομικής τηλεϊατρικής με συσκευές Bluetooth και ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, ώστε οι ωφελούμενες που ζουν σε ακριτικές περιοχές να μπορούν να στείλουν απευθείας τις ιατρικές τους μετρήσεις στο γιατρό τους και να διασφαλίσουμε τη δική τους υγεία αλλά και των εμβρύων τους ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους».
Νέοι παιδικοί σταθμοί
Στις περιοχές, που μέσω του προγράμματος της HOPEgenesis γεννήθηκαν πολλά παιδιά, αυτόματα δημιουργήθηκε ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ασφαλούς και δημιουργικής φύλαξης των παιδιών, όσο εργάζονται οι γονείς. Αυτό ήταν το έναυσμα για την έναρξη δεύτερης φάσης, της δημιουργίας Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
Στη συνέχεια η HOPEgenesis προχώρησε και σε άλλα έργα υποδομής για τη στήριξη της ακριτικής οικογένειας, παιδικές χαρές, αθλητικούς πολυχώρους, επισκευή σχολικών μονάδων, θέατρα για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η HOPE, όπως την αποκαλούν κωδικά οι συνεργάτες της, διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση φορέων και του γενικού πληθυσμού για το δημογραφικό και τις επιπτώσεις του.
Έχει συνδιοργανώσει τρία παγκόσμια συνέδρια για το δημογραφικό με το Economist και το2024 θέσπισε τον θεσμό των βραβείων GREEKDEMOGRAPHIC AWARDS, με στόχο τη βράβευση ατόμων, δομών και οργανισμών, που με την πορεία τους προσδίδουν ένα θετικό πρόσημο στο δημογραφικό πρόβλημα, συμβάλλοντος στην ανατροπή του.
«Η Αστυπάλαια έχει ενταχθεί στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis από το 2018 και η αλήθεια είναι ότι και η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς αγκάλιασαν αμέσως το έργο μας. Μέχρι σήμερα στο νησί έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 45 οικογένειες, μέσω του προγράμματος δωρεάν κάλυψης των εξόδων εγκυμοσύνης και τοκετού εγκύων, περιλαμβανομένων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και διαμονής σε κάποιο αστικό κέντρο, που λειτουργεί η εθελοντική ιατρική μας ομάδα.
Μία γυναίκα από την Αστυπάλαια θα χρειαστεί να μεταφερθεί στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο (π.χ. Ρόδο ή Κάλυμνο) τουλάχιστον 7 με 12 φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, επομένως μπορεί να καταλάβει κάποιος το υπέρμετρο οικονομικό βάρος για ένα ζευγάρι», επισημαίνει ο κ.Χανδακάς.

Και προσθέτει: «Η Attica Group αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της HOPEgenesis από την αρχή της δράσης της και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους της και τα πληρώματά της, που πίστεψαν στο όραμά μας από τα πρώτα μας βήματα για μια ακριτική Ελλάδα γεμάτη παιδικά χαμόγελα!
Μέσα από την πλήρη κάλυψη του κόστους μετακίνησης για τις ωφελούμενες και τους συνοδούς τους καθ’ όλη την περίοδο εγκυμοσύνης τους, μέχρι και την επιστροφή τους στο νησί με το νεογέννητο μωρό τους, συμβάλλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του προγράμματος, ειδικά στα νησιά της άγονης γραμμής.
Ενδεικτικά, από την έναρξη της συνεργασίας μας το 2018 μέχρι και το 2024, έχουν διατεθεί πάνω από 7.000 δωρεάν εισιτήρια επιβατών και οχημάτων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αποτυπώνοντας τόσο την ανάγκη του νησιωτικών περιοχών όσο και τη συμβολή του ομίλου στο έργο μας και στη νησιωτικότητα μέσω της συνδεσιμότητας».
Attica Group και HOPEgenesis: Μια στρατηγική συνεργασία
Η διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Attica Group, Κάλλια Μυλωνάκη, μας εξηγεί πώς ξεκίνησε η συνεργασία του ομίλου με την HOPEgenesis και τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.
«Το έργο της ακτοπλοΐας εν γένει και ειδικά της Attica Group που ηγείται των ελληνικών θαλασσών, αποτελεί βασικό πυλώνα της νησιωτικότητας.
Η συνεργασία μας με τη HOPEgenesis προέκυψε ως φυσική εξέλιξη της δέσμευσής μας να στεκόμαστε αρωγοί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νησιωτών.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, και ειδικότερα η δυνατότητα μιας γυναίκας να κυοφορήσει και να γεννήσει με ασφάλεια, δεν χρειάζεται να αποτελεί σημείο προβληματισμού λόγω γεωγραφικών περιορισμών».
Η Attica Group στηρίζει την HOPEgenesis από το 2018, παρέχοντας ασφαλείς και άνετες μετακινήσεις στις μέλλουσες μητέρες των νησιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
«Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, παίρνοντας από επάνω της το άγχος της μετακίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της κυοφορίας.
Για τον Όμιλο μας, το να ακούμε τις τοπικές κοινωνίες και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους με ουσιαστικές λύσεις είναι ο τρόπος μας να τιμούμε τον ρόλο μας ως βασική υποδομή της χώρας στη σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα», είπε η κα Μυλωνάκη.
