Το είδος της άσκησης που μπορεί να κάψει τις περισσότερες θερμίδες βρήκαν ερευνητές από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (UPM), υπολογίζοντας για πρώτη φορά την πραγματική ενεργειακή δαπάνη που επιτυγχάνεται με διάφορα προγράμματα προπόνησης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία διεξήχθη από την Ομάδα Έρευνας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Άσκησης στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Δραστηριότητας και Αθλητισμού (INEF) του UPM , έδειξαν ότι η αερόβια άσκηση που παρεμβάλλεται σε μια κυκλική προπόνηση αντίστασης αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου και την ενεργειακή δαπάνη περισσότερο από την κλασική κυκλική προπόνηση.

Επιπλέον, το πρωτόκολλο της προπόνησης που «έκαψε» τις περισσότερες θερμίδες ήταν αυτό  που απαιτούσε λιγότερη προσπάθεια από τους συμμετέχοντες, τη στιγμή που όλα τα πρωτόκολλα είχαν την ίδια διάρκεια και ένταση.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές μέτρησαν την ενεργειακή δαπάνη που προέκυψε από την εκτέλεση τριών διαφορετικών προγραμμάτων προπόνησης. Το πρώτο πρωτόκολλο πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μηχανημάτων αντίστασης. Το δεύτερο ήταν εφάμιλλης έντασης, αλλά περιελάμβανε ασκήσεις με ελεύθερα βάρη (μπάρες, δίσκους και αλτήρες) και στο τρίτο υπήρχε εναλλαγή ασκήσεων με ελεύθερα βάρη και καρδιαγγειακή άσκηση (cardio).

Το «επαναστατικό» σημείο αυτής της μελέτης, που σκοπό είχε να καθορίσει ποιο πρωτόκολλο καίει τις περισσότερες θερμίδες, ήταν ότι μετρήθηκαν και οι δύο μορφές ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για να κινηθεί: η αερόβια, η οποία χρησιμοποιεί οξυγόνο και η αναερόβια η οποία δεν χρησιμοποιεί. Προηγούμενες μελέτες είχαν λάβει υπόψη μόνο την αερόβια, ως εκ τούτου, η συνολική ενεργειακή δαπάνη δεν μετρήθηκε πλήρως. Επιπλέον, αυτή η μελέτη κατέγραψε τη δύναμη που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί κάθε μια από τις τρεις προπονήσεις, βαθμολογώντας τους συμμετέχοντες σε μια κλίμακα από 1 έως 10.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η προπόνηση που συνδυάζει εναλλαγές ασκήσεων δύναμης με cardio ήταν το πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας και το χαμηλότερο βαθμό προσπάθειας. Συγκεκριμένα, η προπόνηση μίας ώρας είχε μέση δαπάνη ενέργειας 259 kcal (311 kcal στους άνδρες και 203 kcal στις γυναίκες), ενώ η προπόνηση με ελεύθερα βάρη είχε 203 kcal και η προπόνηση με μηχανήματα 173 kcal. Ομοίως, όσον αφορά στη βαθμολογία της προσπάθειας που κατέβαλλαν σε κάθε πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες σημείωσαν κατά μέσο όρο 7,6 μονάδες στο συνδυασμένο πρωτόκολλο, 9 στο πρωτόκολλο με τα ελεύθερα βάρη και 8,4 στο πρωτόκολλο με τα μηχανήματα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «τα αποτελέσματα αυτά έχουν μια πολλά υποσχόμενη πρακτική εφαρμογή σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, άτομα που εκτελούν την άσκηση με μεγαλύτερη δυσκολία και προσπάθεια και πραγματικά θα πρέπει να παράγουν υψηλότερες ενεργειακές δαπάνες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απώλεια λίπους από το σώμα τους».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS ONE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να τρώτε τα ζυμαρικά για να μην σας παχαίνουν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως, το γυμναστήριο “μικραίνει” τους μυς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πείνα δεν είναι πάντα πείνα! Τα παιχνίδια του εγκεφάλου