ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και άρα να διατηρήσουν σε καλό επίπεδο τη γονιμότητα τους, καλό είναι να τρώνε άφθονα λαχανικά, αλλά να μένουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα κρεατικά και τις πατάτες.
Αυτό συνιστούν επιστήμονες από την Ισπανία οι οποίοι πραγματοποίησαν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας για να βρουν πως επηρεάζει η διατροφή την ποιότητα του σπέρματος και την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.
Όπως γράφουν στο περιοδικό Human Reproduction Update, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή και η ποιότητα του σπέρματος έχουν άμεση συσχέτιση, με την κατανάλωση άφθονων ψαριών, θαλασσινών, πουλερικών, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και γαλακτοκομικών λίγων λιπαρών να την βελτιώνουν.
Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως τα επεξεργασμένα κρεατικά, οι πατάτες, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα τυριά, τα προϊόντα σόγιας, ο καφές, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα γλυκά σχετίζεται με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili (URV) και από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας Pere i Virgili στην Ταρραγόνα της Καταλονίας.
Οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 35 ερευνών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται σημαντικά από ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Τα συστατικά αυτά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ορισμένα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, β-καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο), καθώς και η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ, τα οποία σε συνδυασμό με λίγα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή, σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος.
Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο, εκτίμησαν οι ερευνητές.
Όπως γράφουν στο άρθρο τους, η υπογονιμότητα αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που προσβάλλει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι παράγοντες που αφορούν τους άνδρες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται η χαμηλή ποιότητα σπέρματος, ευθύνονται για το σχεδόν 25% αυτών των περιστατικών.
Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να πλήξουν την ανδρική γονιμότητα είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το στρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανδρική υπογονιμότητα: Οι άγνωστοι παράγοντες κινδύνου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκυμοσύνη: Πόση δουλειά είναι ασφαλής και ποια επαγγέλματα είναι ριψοκίνδυνα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο ξηρός καρπός που βελτιώνει το σπέρμα