ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τί σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη «καρδιοπάθεια»; Μην βιαστείτε να απαντήσετε, γιατί ο όρος συχνά δεν αφορά μόνο την καρδιά, αλλά και τα πόδια, τους νεφρούς ή ακόμα και τον εγκέφαλό σας, αναφέρει ένας Aμερικανός ειδικός στην Αγγειοχειρουργική.
Όπως εξηγεί ο δρ Ali AbuRahma, καθηγτής Χειρουργικής και επικεφαλής του Τομέα Αγγειακής/Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, ο όρος «καρδιοπάθεια» είναι γενικός και συνήθως αναφέρεται στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή στην ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρώματα.
Η αθηροσκλήρωση είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια, η οποία δεν αναπτύσσεται μόνο στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, αλλά παντού στο σώμα. Οφείλεται στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που βαθμιαία τους προκαλεί στένωση, εμποδίζοντας ολοένα περισσότερο την παροχή άφθονου, οξυγονωμένου αίματος στα όργανα και τους ιστούς.
“Όταν αναπτυχθούν στενώσεις στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο (καρωτίδες αρτηρίες), τότε ο ασθενής πάσχει από αγγειακή εγκεφαλοπάθεια, ενώ όταν οι στενώσεις εμφανιστούν στα πόδια η διάγνωση είναι περιφερική αρτηριακή νόσος“, λέει ο δρ AbuRahma, ο οποίος είναι επίσης γενικός γραμματέας της αμερικανικής Εταιρείας Αγγειακής Χειρουργικής (SVS).
Υπολογίζεται ότι ποσοστό 12-14% του γενικού πληθυσμού πάσχει από περιφερική αρτηριακή νόσο, με τη συχνότητά της να φθάνει το 20% στις ηλικίες άνω των 70 ετών και ειδικά στους πάσχοντες από διαβήτη να υπερβαίνει το 30% μετά την ηλικία των 50 ετών. Το 70-80% των πασχόντων από αυτήν, δεν έχουν συμπτώματα.
Όπως εξηγεί ο δρ AbuRahma, όταν το αίμα δεν φθάνει ανεμπόδιστο στους άκρους πόδες, μπορεί να παρατηρηθούν πληγές που δεν επουλώνονται, ενώ μερικές φορές οι ασθενείς χρειάζονται τελικά ακρωτηριασμό.
Όταν η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλέσει σημαντική μείωση της ροής αίματος προς τα πόδια, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώνει πόνο (ή σφίξιμο ή αίσθημα βάρους) στις γάμπες, τους μηρούς, τους γλουτούς ή τα πέλματα όταν περπατάει, που υποχωρεί με λίγα λεπτά ξεκούρασης, για να επανεμφανιστεί όταν ξαναπερπατήσει. Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα και αρχικά εκδηλώνεται ταχύτερα στις ανηφοριές αλλά καθώς εξελίσσεται η νόσος μπορεί να εμφανίζεται μόλις κάνει ο πάσχων έστω και λίγα βήματα.
Αν έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας και πιθανώς να κάνετε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους αστραγάλους σας, συνιστά η SVS. Αν έχετε περιφερική αγγειακή νόσο χρειάζεστε άμεσα θεραπεία, γιατί μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές.
Ωστόσο η αθηροσκλήρωση μπορεί και να αποφευχθεί, λέει ο δρ AbuRahma. «Συνιστάμε σε όλους να λαμβάνουν μερικά βασικά μέτρα για να διατηρούν υγιείς τις φλέβες και τις αρτηρίες τους», εξηγεί. «Το πρώτο είναι να ξέρουν τις τιμές τους, δηλαδή πόση είναι η πίεσή τους, η γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και η χοληστερόλη τους. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν το κάπνισμα και να γυμνάζονται συστηματικά, καθώς και να θέσουν υπό έλεγχο το στρες τους».
Αν εκδηλώσετε οποιοδήποτε πρόβλημα αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (π.χ. αυξημένη LDL ή κακή χοληστερόλη), θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να το αντιμετωπίσετε. Και αν ήδη πάσχετε από αγγειοπάθεια, θα πρέπει να τηρήσετε πιστά τις οδηγίες για τη θεραπεία που σας έδωσε ο γιατρός, συνιστά.
«Οι αγγειοχειρουργοί είναι εκπαιδευμένοι να αποκαθιστούν τη ροή του αίματος, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς μας μακροπρόθεσμα χρειάζονται μόνο να προσέξουν τις συνήθειές τους και να παίρνουν τα φάρμακά τους», παραδέχεται. «Αν όμως οι μη επεμβατικές θεραπείες πάψουν να αποδίδουν, μπορούμε να εισάγουμε στις αρτηρίες μπαλονάκια ή στεντ για να τις διανοίξουμε αναίμακτα, ή να υποβάλλουμε τον ασθενή μας σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση με την οποία θα παρακάμψουμε τα σημεία της στένωσης», υπογραμμίζει ο δρ AbuRahma.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 μύθοι που απειλούν την καρδιά σας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρδιαγγειακά: Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι στην αντιμετώπισή τους