ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σαν αποτέλεσμα να αναβιώνουν ασθένειες που ανθούσαν τον 19ο αιώνα αλλά υποτίθεται ότι τις είχαμε αφήσει πίσω μας, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.
Όπως υποστηρίζουν, η πτώση του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την οικονομική ανισότητα έχουν οδηγήσει στην επανεμφάνιση της ραχίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας και της οστρακιάς, με τα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία να αυξάνονται συνεχώς.
Σύμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού οργανισμού Public Health England, τα κρούσματα της ραχίτιδας αυξήθηκαν κατά 39% από τη διετία 2009-2010 μέχρι τη διετία 2015-2016, φτάνοντας από τα 675 τα 937.
Η ραχίτιδα προκαλείται από την έλλειψη της βιταμίνης D και αφήνει τους ασθενείς με εύθραυστα οστά και παραμορφώσεις. Παρότι ήταν πολύ συνηθισμένη τον 19ο αιώνα, είχε σχεδόν εξαφανιστεί με τη βελτίωση στις διατροφικές συνήθειες του κόσμου και την έναρξη της εποχής που όλοι έκαναν ηλιοθεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, που έγιναν γνωστοί οι κίνδυνοι από την ηλιοθεραπεία, οι περισσότεροι γονείς απομάκρυναν τα παιδιά (και τον εαυτό τους) από τον ήλιο, με συνέπεια η φυσική παραγωγή βιταμίνης D από το δέρμα να μειωθεί και πάλι. Έτσι, αν κάποιος δεν τρώει αρκετά τρόφιμα πλούσια σε αυτήν, κινδυνεύει από ανεπάρκεια ή έλλειψη.
Οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια, όπως το μουρουνέλαιο, καθώς και τα αυγά, το συκώτι και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου.
Ανάλογη εικόνα δείχνουν τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά την ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα, όπως ήταν γνωστή τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό UK Gout Society, τα κρούσματά της αυξήθηκαν κατά 41% την ίδια χρονική περίοδο και από 6.908 έφτασαν τα 9.708.
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος (είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού) στις αρθρώσεις και συνδέεται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφίμων (τα παλιά χρόνια ήταν γνωστή ως νόσος των βασιλέων).
Ο οργανισμός UK Gout Society εκτιμά ότι η παρούσα αύξηση στα κρούσματά της συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία, αλλά και με τη γήρανση του πληθυσμού.
Αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα οστρακιάς, τα οποία από 381 την περίοδο 2009-2010 έφτασαν τα 1.135 την περίοδο 2015-2016. Η οστρακιά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό και εξάνθημα, και μπορεί να οδηγήσει στην πνευμονία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Ευτυχώς με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή μπορεί πια να αντιμετωπιστεί, αλλά αυτό προϋποθέτει την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωινή αφύπνιση: Πώς επηρεάζεται η διατροφή μας ανάλογα με την ώρα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίαιτα: Τι πιθανότητες έχετε να την χαλάσετε κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι (ποσοστά)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο