Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Ζουν περισσότερο οι βίγκαν; Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες

Όσοι ακολουθούν μία βίγκαν διατροφή, αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα, και συγκεκριμένα, το κρέας, τα γαλακτομικά και τα αυγά. Επιλέγουν κυρίως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η βίγκαν κοινότητα δίνει έμφαση στα ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή, αντικαθιστώντας τα ζωικά τρόφιμα με φυτικά προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο προωθείται μια πιο υγιεινή ζωή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Ζουν περισσότερο οι βίγκαν;

Έρευνες δείχνουν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι βίγκαν μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών και χρόνιων ασθενειών. Οι δίαιτες vegan είναι συχνά πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στον μειωμένο κίνδυνο ασθενειών και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μια μετα-ανάλυση 40 μελετών παρατήρησης για τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ των vegan και των παμφάγων έδειξε ότι, τυπικά, οι vegans είχαν πιο ευνοϊκούς καρδιομεταβολικούς παράγοντες και συγκεκριμένα:

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη EPIC-Oxford σε μια ομάδα 65.000 ανδρών και γυναικών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο όπου μελετήθηκε η διατροφή και τα αποτελέσματα της υγείας τους από τη δεκαετία του 1990. Σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, οι χορτοφάγοι και οι vegans στη μελέτη EPIC-Oxford είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη και οι vegans βρέθηκαν να έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι παρόλο που οι πιθανοί σύνδεσμοι πρόληψης ασθενειών πρέπει να ληφθούν υπόψη, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως γενετικοί ή άλλοι μη διατροφικοί παράγοντες.

Αν και αυτές οι μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενα στοιχεία για τα οφέλη της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος και της διατροφής με φυτικά τρόφιμα, η έρευνα δεν διεξάγεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν “οι βίγκαν ζουν περισσότερο;”.

Η απλή αποφυγή όλων των ζωικών προϊόντων δεν είναι μια μαγική θεραπεία ή ένας εγγυημένος τρόπος αποφυγής πολλαπλών χρόνιων παθήσεων υγείας. Μια vegan δίαιτα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά για να διασφαλιστεί η λήψη όλων των ζωτικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: «Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο δεν είναι νέα ρύθμιση»

Φάμελλος: Να αποσύρει άμεσα το εξώδικο ο Κασσελάκης – Ζητώ να ηττηθεί στις εκλογές

Τζορτζ Μπάλντοκ: Ήταν 5 ώρες νεκρός στην πισίνα – Τα πρώτα ευρήματα για τα αίτια θανάτου