ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πεποίθηση ότι οι περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι δυνατό να προληφθούν σε ένα ποσοστό 60-70%, εάν εφαρμόζονται συγκεκριμένες απλές πρακτικές στα νοσοκομεία της χώρας, εξέφρασε, μιλώντας στο Healthstories, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.
Μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της νέα μελέτης του ΕΟΔΥ σε 50 νοσοκομεία της χώρας, σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και με την μικροβιακή αντοχή, επικρατεί ανησυχία, καθώς η χώρα μας παραμένει πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα.
Ειδικότερα στη μελέτη συμμετείχαν 9.707 νοσηλευόμενοι. Το 12,1% από αυτούς εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής. Σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις.
Το θέμα είναι σημαντικό, καθώς αυτές οι λοιμώξεις έχουν συχνά σοβαρές επιπλοκές και μπορεί να προκαλέσουν και τον θάνατο των ασθενών.
«Σε αυτό το σημείο πρέπει να διορθώσουμε μία παρανόηση, που γίνεται συχνά εδώ στην Ελλάδα. Οι λοιμώξεις είναι ανεξάρτητες από τα μικρόβια. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ή καλύτερα οι λοιμώξεις, που σχετίζονται με παροχές υγείας, δηλαδή παρατηρούνται και σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας (π.χ. σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων) εκτός από τα νοσοκομεία, προέρχονται από διάφορα μικρόβια. Όμως η προσέγγιση δεν πρέπει να είναι στο μικρόβιο, αλλά στη λοίμωξη αυτή καθαυτή», μας εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ιδιαίτερα αυξημένες οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ υποστηρίζει το πρόγραμμα ελέγχου και πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής. Πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα (2021 έως 2026) εκπαίδευσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα, σε δέκα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Στόχος του η βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαούτης, η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα και έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει έναν άξονα εκπαιδευτικό. Ο άλλος άξονας είναι η καταγραφή των στοιχείων, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Τώρα τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει για πρώτη φορά η καταγραφή των χειρουργικών λοιμώξεων», λέει ο κ. Ζαούτης.
Η πιο συνηθισμένη λοίμωξη
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης του ΕΔΥ η πιο συνηθισμένη και η πιο συχνή λοίμωξη, που σχετίζεται με την παροχή υγείας, είναι αυτή που αφορά στον κεντρικό φλεβοκαθετήρα. Ακολουθούν οι λοιμώξεις από αναπνευστικές συσκευές, από ουροκαθετήρες, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και, τέλος, το λεγόμενο κλοστρίδιο, ήτοι η νοσοκομειακή διάρροια.
Το τελευταίο διάστημα συζητείται πολύ η candida, αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικά είναι και τα μικρόβια klebsiella και acinetobacter.
Διαβάστε επίσης:
Ειδικευόμενοι γιατροί: Προβληματίζουν οι ελλείψεις, τα στοιχεία από την 1η ΥΠΕ
Αυξάνονται οι αναπτυξιακές διαταραχές – Πως βοηθούν τα προγράμματα παρέμβασης
Barbie Botox: Το νέο trend που σαρώνει στο ΤikTok