Ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στο Healthstories, αποκαλύπτει ότι ελέγχονται περιστατικά από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να διασαφηνιστεί εάν στην Ελλάδα διέφυγε κάποιο κρούσμα. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί κάποιο παιδί με τα ύποπτα συμπτώματα.

1

«Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα ως αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αλλά ελέγχονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κάποια ηπατίτιδα σε παιδιά αγνώστου αιτιολογίας», επεσήμανε ο κ. Ζαούτης.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Θέμα χρόνου και στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ πιθανό ο ιός να έχει διασπαρεί ήδη και στην Ελλάδα, αν και δεν ξέρουν εάν θα δούμε κι εδώ παιδιά με τη συγκεκριμένη επιπλοκή (φλεγμονή του ήπατος, ηπατίτιδα).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ έστειλε επείγον σήμα (alert) σε όλα τα νοσοκομεία, στις παιδιατρικές εταιρείες, στις παιδολοιμωξιολογικές εταιρείες και στις παιδογαστρεντερολογικές εταιρείες να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα έκτακτα περιστατικά παιδιών με συμπτώματα από το γαστρεντερικό ή με ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας.

«Νοσοκομεία, Υγειονομικές Περιφέρειες, παιδιατρικοί σύλλογοι, επιστημονικές εταιρείες, σε όλους έχουν σταλεί από τον ΕΟΔΥ φόρμες καταγραφής και alert, ώστε να αναφέρονται σε εμάς όλα ανεξαιρέτως τα ύποπτα κρούσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι, για να οδηγηθούμε στη σωστή διάγνωση, πρέπει να αποκλείσουμε τις πέντε γνωστές ηπατίτιδες, την Α, την Β, την C, την D και την E», μας λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Έχει δημιουργηθεί δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο καταγράφει τους ιούς.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο ερευνά την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις.

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, με περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δύο πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα

Τα περισσότερα παιδιά εμφάνισαν αρχικά συμπτώματα από το γαστρεντερικό, με πόνους στην κοιλιά, εμετούς και διάρροιες. Το άλλο πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο ίκτερος, με ωχρότητα στα μάτια και στο δέρμα του μικρού ασθενούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι ο αδενοϊός 41 είναι επί του παρόντος στο μικροσκόπιο και ελέγχεται ως πιθανή αιτία, παρόλο που δεν εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας. Κι αυτό διότι ένα είδος αδενοϊού “ενοχοποιείται” συνήθως για την οξεία γαστρεντερίτιδα. Έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά ποτέ στο παρελθόν σε υγιή.

Είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται μετάλλαξη του συγκεκριμένου ιού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, διευθύντρια στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, Παγώνα Λάγιου, μιλώντας στο Healthstories, επεσήμανε, πάντως, ότι πρόκειται για έναν πάρα πολύ μεταδοτικό ιό, πιο μεταδοτικό κι από τον SARS-CoV-2, που ευθύνεται για την COVID-19.

Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι ανοσολογικά διακριτών αδενοϊών, που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ο αδενοϊός τύπου 41 συνήθως εμφανίζεται με διάρροια, εμετό και πυρετό, που συχνά συνοδεύονται από αναπνευστικά συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Πρασσάς στο mononews: «Μάχη» με τον χρόνο για τους ύποπτους βιοδείκτες της long COVID δίνουν οι επιστήμονες