Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Ξέρετε σίγουρα πώς να διαλέγετε τα σωστά γυαλιά ηλίου;

Ξέρετε σίγουρα πώς να διαλέγετε τα σωστά γυαλιά ηλίου;

Πηγή: unsplash.com

Tα γυαλιά ηλίου συνήθως θεωρούνται αξεσουάρ μόδας, αλλά στην πραγματικότητα το στυλ τους είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από την ικανότητά τους να προστατεύουν τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Εσείς ξέρετε σίγουρα πώς να διαλέγετε τα σωστά γυαλιά ηλίου;

«Η χρήση γυαλιών ηλίου, τα οποία δεν παρέχουν 100% προστασία από την UV, συνιστά μια σοβαρή απειλή για την υγεία των ματιών», λέει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYUMedicalSchool).

«Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, η έκθεση των ματιών στην UV αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μορφωμάτων στα μάτια, καταρράκτη και πολλών οφθαλμοπαθειών. Δυστυχώς, παρότι όλοι -ή σχεδόν όλοι- γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι τα καλά γυαλιά ηλίου για τα μάτια τους, πολλοί δεν ελέγχουν ποτέ την ποιότητά τους».

Τι γίνεται με την απορροφητικότητα των φακών

Πρόσφατη έρευνα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), δείχνει ότι το 47% όσων φορούν γυαλιά ηλίου δεν ελέγχει ποτέ την απορροφητικότητά τους.

«Δεν θα έπρεπε όμως να προμηθεύονται γυαλιά ηλίου, που δεν αναγράφουν 100% προστασία UV400 ή 100% προστασία UVA/UVB», εξηγεί ο καθηγητής.

Σημαντικά ελλείμματα υπάρχουν και στις γνώσεις, που έχουμε για την φωτοευαισθησία, δηλαδή για την ευαισθησία μας στην UV. Η ΑΑΟ τονίζει πως μερικά φάρμακα και ιατρικές παθήσεις αυξάνουν την επιρρέπεια του οργανισμού στις βλάβες, που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου. Ωστόσο περισσότεροι από επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα δεν ήξεραν ότι η λήψη λ.χ. ορισμένων αντιβιοτικών ή φαρμάκων για την ακμή και το ιστορικό καταρράκτη ενέχουν τον κίνδυνο αυτό. Ούτε γνώριζαν ότι τα ανοικτόχρωμα μάτια (γαλάζια, πράσινα, ανοικτά καστανά) είναι πιο ευάλωτα στην UV. Μάλιστα την ίδια άγνοια επέδειξε και το 68% όσων είχαν ανοικτόχρωμα μάτια!

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σας τσίμπησε τσούχτρα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Διατροφή για γερή καρδιά, οι 5 στόχοι

Ηλιακό έγκαυμα: 10-1 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση