ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει την πιθανή αιτία ή έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης της ενδομητρίωσης – έναν τύπο βακτηρίων που βρίσκεται συνήθως στα έντερα και το στόμα των ανθρώπων. Εάν η περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα, τότε η εξάλειψη των εν λόγω βακτηρίων θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τρόπος για τη θεραπεία αυτής της επώδυνης χρόνιας ασθένειας.
Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και των κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας – δηλαδή αφορά 190 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Είναι μια ασθένεια στην οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας (μήτρα) αναπτύσσεται σε άλλα σημεία, όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες, με αποτέλεσμα πυελικό πόνο, προβλήματα γονιμότητας, κοιλιακό φούσκωμα, ναυτία, κόπωση και ένα σωρό άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.
Πέρα από επώδυνη, είναι και μία απογοητευτική κατάσταση, επειδή δεν υπάρχει μη χειρουργική θεραπεία και δεν είναι γνωστή η αιτία που την προκαλεί.
Οι επιστήμονες μπορεί τώρα να κατάφεραν να ρίξουν λίγο φως σε αυτό το πρόβλημα.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Nagoya και στο νοσοκομείο Toyota Kosei στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι το 64% των ασθενών με ενδομητρίωση είχαν το βακτήριο Fusobacterium στην επένδυση της μήτρας, έναντι λιγότερο από 10% των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου.
Το Fusobacterium είναι μέρος του φυσιολογικού μικροβιώματος του στόματος, του γαστρεντερικού σωλήνα και του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Ωστόσο, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση τείνουν να έχουν πολύ ισχυρότερη παρουσία του βακτηρίου στα γεννητικά τους όργανα από εκείνες που δεν έχουν τη νόσο.
Η μελέτη αφορούσε ιδιαίτερα το είδος F. nucleatum. Αν και συχνά είναι αβλαβές, η υπερανάπτυξη αυτού του βακτηρίου έχει συνδεθεί με μια σειρά από ασθένειες, κυρίως την ασθένεια των ούλων και την ουλίτιδα.
Για να εμβαθύνουν σε αυτή τη σχέση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μερικά πειράματα σε ποντίκια εργαστηρίου. Ανακάλυψαν ότι οι μήτρες ποντικών που είχαν μολυνθεί με Fusobacterium είχαν περισσότερες και βαρύτερες βλάβες, κάτι που είναι κοινό σημάδι ενδομητρίωσης.
Συγκέντρωσαν επίσης κάποιες πληροφορίες για το γιατί το Fusobacterium συνδέεται με την ενδομητρίωση σε μοριακό επίπεδο. Παρακολουθώντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η παρουσία του βακτηρίου πυροδοτούσε μια έμφυτη ανοσολογική απόκριση γύρω από τις βλάβες της ενδομητρίωσης.
Είναι σημαντικό ότι οι βλάβες συρρικνώθηκαν όταν στα ποντίκια χορηγήθηκε ένα αντιβιοτικό που καταπολεμά το Fusobacterium. Είναι ακόμη νωρίς για αυτήν την έρευνα, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή οδός για μελλοντικές θεραπείες.
«Η εξάλειψη αυτού του βακτηρίου με αντιβιοτική θεραπεία θα μπορούσε να είναι μια προσέγγιση για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης για γυναίκες που είναι θετικές για λοίμωξη από Fusobacteria και τέτοιες γυναίκες θα μπορούσαν εύκολα να αναγνωριστούν με κολπικό στυλεό ή μπατονέτα μήτρας», δήλωσε ο καθηγητής Yutaka Kondo από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναγκόγια βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση κλινικών δοκιμών που περιλαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά για γυναίκες με ενδομητρίωση.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine.
Με πληροφορίες από science.org, iflscience.com
Διαβάστε επίσης:
COVID-19: Ακόμη παρούσα – Τα στοιχεία από την αρχή του έτους, τα αντιικά και η 1η θέση λόγω θανάτων
ΕΟΔΥ: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον στρεπτόκοκκο – Τι πρέπει να γνωρίζετε
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανσερραϊκός: Χριστουγεννιάτικο δώρο για την ομάδα η μεταγραφή του Βραζιλιάνου μέσου Γκάμπριελ Πιρές
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
- Καζακστάν: Η Azerbaijan Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Γκρόζνι, μέχρι το τέλος της έρευνας για το δυστύχημα
- Συρία: Μεγάλες διαδηλώσεις Αλαουιτών μετά από φερόμενη επίθεση σε έναν από τους χώρους λατρείας τους(Βίντεο)