ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρκετοί παράγοντες μπορεί να συνδέονται με τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, εγκυμοσύνη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά. Όταν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο για τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, τότε αναφερόμαστε στη «λειτουργική δυσπεψία».
Ο ρόλος των ενζύμων
Η δράση τους μέσα στον οργανισμό μας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Διαθέτουμε περίπου 3.000 διαφορετικές ποικιλίες ενζύμων στο σώμα μας και χρησιμεύουν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταβολικών διεργασιών, για τη διατήρηση ενός ισχυρού οργανισμού.
Το στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο παράγουν κάποια πεπτικά ένζυμα. Αλλά η πλειονότητα των ενζύμων παράγεται στο πάγκρεας, τα οποία καταλήγουν στο λεπτό έντερο για να βοηθήσουν περαιτέρω στη διάσπαση της τροφής σε πεπτίδια, απαραίτητα λιπαρά, σάκχαρα.
Οι βασικές κατηγορίες ενζύμων είναι η αμυλάση (που διασπά τους υδατάνθρακες), οι λιπάσες (διασπούν τα λίπη), οι πρωτεάσες και οι πεπτιδάσες (διασπούν τις πρωτεΐνες) και η λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος
Tips για καλύτερη πέψη
▶ Μάσα καλά: Επειδή όλα ξεκινούν από τη μάσηση της τροφής, προσπάθησε να μασάς σχολαστικά την τροφή σου.
▶ Όταν καταπίνουμε αέρα, αυξάνονται τα συμπτώματα του φουσκώματος, που συνδέονται με τη δυσπεψία. Απόφευγε τις τσίχλες και προσπάθησε να μην πίνεις τα ροφήματα με καλαμάκι.
▶ Μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής αυξάνει την πίεση στο στομάχι. Επίσης, το περιβάλλον στο οποίο θα τρως θα πρέπει να είναι ήσυχο και να σε ηρεμεί.
▶ Περιόρισε την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και αλκοόλ, ειδικά αν το στομάχι σου είναι άδειο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr
Διαβάστε ακόμη:
Αυτά είναι τα ιδανικά σνακ για τη θάλασσα – Τι μας προσφέρουν
Διατροφικές τριάδες: Η απάντηση στην υπερφαγική διαταραχή
Πρακτικά tips για τη διατροφή μας στις διακοπές
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση