ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ανεξέλεγκτη είναι η χρήση καπνικών προϊόντων μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας. Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης.
Με αφορμή τους μαθητές στην Κρήτη, που κατέληξαν στο νοσοκομείο, αφότου χρησιμοποίησαν στικάκια νικοτίνης, και ενόψει του 32ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πνευμονολογίας, που ξεκινά τις εργασίες του αύριο στην Αθήνα (7-10/12), ο καθηγητής αναδεικνύει το ζήτημα της εμπορικής άδειας αυτών των προϊόντων, εξηγώντας τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.
Όπως μας λέει, η τοξίκωση των τριών μαθητών από νικοτίνη, από τα στικάκια που χρησιμοποίησαν (Snus), κατέδειξε μια ζοφερή πραγματικότητα, την ύπαρξη και την έκταση της οποίας φαίνεται ότι αγνοούσαμε παντελώς.
Καμπανάκι κινδύνου για τη χρήση καπνικών προϊόντων
“Οι έρευνες έδειξαν ότι νεαροί έφηβοι χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα αυτά τα προϊόντα σε όλη τη χώρα εν αγγνοία των γονιών τους και, φυσικά, χωρίς καμιά ιατρική ειδική επίβλεψη. Θέτουν έτσι, όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Τα προϊόντα αυτά στο σύνολό τους ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα, των οποίων η χρήση οδηγεί εκ του ασφαλούς σε χρονία εξάρτηση από τη νικοτίνη και με μαθηματική ακρίβεια μετατρέπει τους έφηβους σε εξαρτημένους χρήστες προϊόντων νικοτίνης.
Η πώληση όχι μόνο των τσιγάρων, αλλά και της σύγχρονης μάστιγας των υπόλοιπων καπνικών προϊόντων, είναι η μοναδική στην ανθρώπινη ιστορία νομικώς κατοχυρωμένη πώληση προϊόντων, σχεδιασμένων να σκοτώνουν και να αρρωσταίνουν.
Ο τρόπος χρήσης και φαρμακευτικής δράσης τόσο των τσιγάρων, όσων και των καπνικών προϊόντων, είναι σχεδιασμένος έτσι, ώστε να προκαλεί χρόνιο βαρύ εθισμό στη νικοτίνη. Δεν είναι τυχαία η στόχευση των καπνοβιομηχανιών στους εφήβους. Η χρονία εξάρτηση ενός εφήβου μέσω των καπνικών ατμιζόμενων ή μασώμενων καπνικών προϊόντων δημιουργεί έναν αυριανό μακροχρόνιο πελάτη τους. Η προπαγάνδα, που προωθεί η ιδέα, ότι τα καπνικά προϊόντα μπορεί να συμβάλουν στην μείωση του παραδοσιακού καπνίσματος, είναι όχι μόνο ιατρικώς αβάσιμη, αλλά και παντελώς αναπόδεικτη”, αναφέρει ο κ. Τζανάκης.
Τι πρέπει να κάνουν η Πολιτεία και οι γονείς
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισημαίνει ότι στην κοινωνία και σε όλους μας απομένει μία και μόνη δράση. Η προστασία των παιδιών μας από τον εφιάλτη του εθισμού στη νικοτίνη.
“Θα πρέπει οι υπηρεσίες του κράτους και οι αρμόδιοι εισαγγελείς, που ανέλαβαν την υπόθεση της Κρήτης, να ελέγξουν αν τα συγκεκριμένα snus κυκλοφορούν με νόμιμη εμπορική άδεια, καθώς και αν τα εκατοντάδες καπνικά προϊόντα, που κυκλοφορούν ανεξέλεκτα, τηρούν τις εμπορικές νομικές διατάξεις, που διέπουν την κυκλοφορία τους.
Οι γονείς θα πρέπει με ψυχραιμία να συζητήσουν με τα παιδιά τους και, εάν αυτά καπνίζουν, με ψυχραιμία να τα καθοδηγήσουν, να κάνουν προσπάθεια απεξάρτησης στα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος/καπνικών προϊόντων. Στα ειδικά αυτά ιατρεία μπορεί, αν είναι απαραίτητο, να χορηγηθούν τα μόνα ασφαλή υποκατάστατα νικοτίνης, σχεδιασμένα να συμβάλουν στην απεξάρτηση και είναι αυτά, που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, ως φάρμακα χορηγούμενα με ιατρική συνταγή και επίβλεψη. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα νικοτίνης είναι επικίνδυνα καπνικά προϊόντα και έτσι πρέπει να τα θεωρούμε”, καταλήγει ο κ. Νικόλαος Τζανάκης.
Διαβάστε επίσης:
Κάντε το σπίτι σας να φαίνεται πεντακάθαρο για τις γιορτές
Πόσο διαρκεί το τυρί στο ψυγείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»