ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις για την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αποσυρθούν εκείνα τα φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι πολύ χαμηλή, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ασθενείς.
Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου σχεδίου, που εντάσσεται στην πολύπαθη φαρμακευτική πολιτική. Οι ρυθμίσεις αναμένεται να αφορούν ως επί το πλείστον σε γενόσημα και σε off patent φάρμακα, δηλαδή σε πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους.
Ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του καλεί τις εταιρείες, που παρασκευάζουν και πωλούν τέτοια φάρμακα, να αποστείλουν αιτήσεις έως και τις 23 του τρέχοντος μήνα και οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση την τιμή, τον όγκο των πωλήσεων, δηλαδή για πόσους ασθενείς προορίζονται, καθώς και το κοστολόγιο (μαζί με την επίπτωση του clawback).
Έρχονται νέες τιμές στα φάρμακα
Ειδικότερα ο ΕΟΦ επισημαίνει: «Κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος, παρακαλούνται οι κάτοχοι φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία έχουν ευρεία κυκλοφορία με σημαντικές πωλήσεις, είναι μοναδικά και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά, λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής τους, να υποβάλουν τα αιτήματά τους για αναπροσαρμογή τιμής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και την 23η Φεβρουαρίου 2023».
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του για τις ελλείψεις φαρμάκων, είχε αναφέρει ότι το η κυβέρνηση επεξεργαζόταν σχέδιο για τις νέες τιμές ορισμένων φαρμάκων ήδη από το καλοκαίρι.
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πώς θα γίνει αυτό, μιας και η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει να αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων. Το… “παράθυρο” κρύβεται σε μια διάταξη, η οποία προβλέπει ότι οι αυξήσεις είναι εφικτό να γίνουν, στην περίπτωση που κριθεί πως συντρέχουν λόγοι διασφάλισης δημόσιας υγείας.
Να σημειωθεί ότι τα πολύ φθηνά φάρμακα καθίστανται ζημιογόνα για τις παρασκευάστριες εταιρείες, εξ’ ού και οι σκέψεις απόσυρσής τους από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις ηπαρίνες.
Το μέτρο εξαίρεσης από το clawback
Η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμόσει το μοντέλο καταλογισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, το οποίο ακολουθείται στα νοσοκομειακά φάρμακα, και για τα φθηνά φάρμακα, που πωλούνται στα φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Αναμένεται Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα εξαιρούνται τα φάρμακα με λιανική τιμή κάτω των 7,5 ευρώ (τιμή αποζημίωσης 5 ευρώ) από την απόδοση clawback.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο προανήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για θέματα Φαρμακευτικής Πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, μιλώντας σε ημερίδα με τίτλο «Μια 10ετία Φαρμάκου – Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον».
«Ένα μέτρο, το οποίο μελετάμε αυτή τη στιγμή και αναμένεται να το ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα φθηνά φάρμακα του καναλιού της λιανικής, όπως κάνουμε και στα νοσοκομεία. Δηλαδή, στα φάρμακα, τα οποία φεύγουν από την αγορά, διότι διακινούνται με χαμηλές τιμές, είτε οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα παραγάγουν λόγω αυξημένου κόστους και χαμηλής τιμής πώλησης, θα μηδενίσουμε το clawback».
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι αύξηση τιμής θα υπάρξει σε περίπου 15-20 επιπλέον ειδικά σκευάσματα, των οποίων η λιανική τιμή είναι υψηλότερη από τα 7,5 ευρώ, αλλά παρά ταύτα κινδυνεύουν με απόσυρση από την αγορά.
Πάντως η αγορά είναι επιφυλακτική ως προς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, εκτιμώντας ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παναμάς: Έλεγχος στην κινεζική εταιρεία που ελέγχει λιμάνια κοντά στη Διώρυγα, μετά τις απειλές Τραμπ
- ΗΠΑ – Ισραήλ: Συζητάται επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
- Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη του ανάρτηση στο Χ μετά την ορκωμοσία – «Η Αμερική επιστρέφει»
- ΗΠΑ: Οι «Τιτάνες» της τεχνολογίας στο πλευρό του Τραμπ