Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Το κλειδί για σωστές διατροφικές συνήθειες εφ’ όρου ζωής

Η υγιεινή διατροφή και οι σωστές διατροφικές συνήθειες, δεν αφορούν μόνο εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος. Μας αφορούν όλους, γιατί με σωστή διατροφή βελτιώνουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την διάθεσή μας.

Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι αφενός η ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών και αφετέρου η κατανάλωση ενός φυσιολογικού αριθμού θερμίδων σύμφωνα με το επίπεδο δραστηριότητάς μας.

Επίσης, αναφέρει η κλινική διαιτολόγος Laura Burak MS, RD, CDN, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι θερμίδες δεν είναι ίσες μεταξύ τους. Οι θερμίδες που προέρχονται από πιο υγιεινές τροφές ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση του βάρους μας και στη δίαιτα, ενώ φυσικά θωρακίζουν την υγεία μας.

Το κλειδί για σωστές διατροφικές συνήθειες εφ’ όρου ζωής

Χωρίς αμφιβολία, η καθημερινότητα των περισσότερων κινείται με γρήγορους ρυθμούς και πολλές φορές η διατήρηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών φαντάζει δύσκολο έργο.

Ωστόσο, η πραγματοποίηση μικρών αλλά ουσιαστικών αλλαγών στη διατροφή μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Μια τέτοια αλλαγή είναι η αύξηση της κατανάλωσης ελάχιστα επεξεργασμένων προϊόντων ολικής αλέσεως.

Τα τρόφιμα αυτά, είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, που συσχετίζονται με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού μας συστήματος, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους κ.α.

Οπότε καλό θα είναι να προτιμάτε προϊόντα ολικής άλεσης όπως ολικής άλεσης ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, δημητριακά πρωινού κ.α.

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιλογή τροφίμων ολικής άλεσης είναι ο κανόνας 10:1. Ο κανόνας αυτός υποδηλώνει ότι για κάθε 10 γραμμάρια υδατανθράκων σε ένα προϊόν, θα πρέπει ιδανικά να υπάρχει τουλάχιστον 1 γραμμάριο φυτικών ινών.

Μειώστε το αλάτι

Ο οργανισμός μας χρειάζεται μια σχετικά μικρή ποσότητα νατρίου – το βασικό στοιχείο του αλατιού – για τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος και για τη σωστή ισορροπία νερού και μετάλλων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας όπως είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, για αυτό καλό είναι να μην ξεπερνάμε το 1 κ. του γλυκού αλάτι ημερησίως.

Για να το επιτύχετε αυτό, θα πρέπει να είστε προσεχτικοί τόσο με την προσθήκη αλατιού κατά την προετοιμασία και σερβίρισμα του φαγητού σας όσο και με τα τρόφιμα που επιλέγετε να βάλετε στο καλάθι σας.

Το κλειδί για τη μείωση του αλατιού είναι να κάνετε τις σωστές επιλογές τροφίμων, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη διατροφική ετικέτα των τροφίμων.

Συνήθως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, που πολλές φορές αγνοούμε (οι λεγόμενες «κρυφές πηγές αλατιού»), καταλήγοντας να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Αποφάσισε την άρση ασυλίας για 4 βουλευτές

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη τοστιέρα

H «Έντερ Φέρρις Ν.Ε» εξασφάλισε τη γραμμή από Κάλυμνο, Ψέριμο, Μαστιχάρι