Καλοκαίρι και αλάτι πάνε μαζί.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βάζουν τον οργανισμό μας στη διαδικασία να προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη ζέστη, χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα ως βασικό μηχανισμό θερμορύθμισης. Ωστόσο με τον ιδρώτα, εκτός από νερό, χάνουμε και πολύτιμους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο.

1

Παράλληλα οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της καρδιάς. Για αυτό τα αγγεία μας διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση στην αρτηριακή πίεση του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε πολλές φορές μια μικρή αδυναμία. Επιπλέον η μείωση του νατρίου στο σώμα μας, πέραν του φυσιολογικού, μπορεί να συνεπάγεται και άλλα σημαντικά προβλήματα.

Για να μην έχουμε, λοιπόν, τέτοια θέματα, είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε ό,τι χάνουμε. Ειδικά άτομα με υπόταση ή άτομα που κινούνται πολύ στον ήλιο και σε αυξημένες θερμοκρασίες, όπως εργαζόμενοι σε ανοιχτούς χώρους, αθλητές, αλλά και τα παιδιά που το καλοκαίρι ξεφαντώνουν στη θάλασσα και όχι μόνο.

Καλοκαίρι και αλάτι

Για τον λόγο αυτό πίνουμε πολύ νερό και φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς και από άλλες πηγές υγρών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και ειδικά οι χυμοί τους, φυσικά αφεψήματα χωρίς ζάχαρη κ.ά.

Παράλληλα αναπληρώνουμε το χαμένο νάτριο, ώστε να ρυθμίσουμε καλύτερα και την πίεσή μας, που μπορεί να πέφτει και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτό το καλοκαίρι είμαστε λίγο πιο χαλαροί στην κατανάλωση αλατιού.

Το αλάτι (επιστημονική ονομασία χλωριούχο νάτριο NaCl) αποτελεί ένα προϊόν καθημερινής χρήσης, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στο φαγητό. Αποτελεί τη βασικότερη πηγή νατρίου στη διατροφή μας. Προκειμένου να διασφαλιστεί n επάρκεια νατρίου και να αναπληρωθούν οι απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα, οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5g νατρίου την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 3,8g αλατιού nμερnσίωs (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ζυγίζει περίπου 5 γραμμάρια).

Δεδομένου ότι η μέσn κατανάλωση αλατιού στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτn κυμαίνεται στα 8-11 γραμμάρια, ο Παγκόσμιοs Οργανισμόs Υγείαs έχει θέσει ως ανώτατο όριο τα 5 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού. Δεν θα πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι το νάτριο θα το βρούμε και μέσα σε τρόφιμα, ειδικά σε συσκευασμένα, στο τυρί, στους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, στις ελιές σε άλμη, στα παστά και στα καπνιστά τρόφιμα, στα αλλαντικά, στα αναψυκτικά και σε άλλα.

Παρόλα αυτά, λόγω της ιδιαιτερότητας του κλίματος, το καλοκαίρι μπορούμε να “τσιμπάμε” λίγο περισσότερο το αλάτι στο φαγητό ή στο μαγείρεμα, ειδικά άτομα που έχουν χαμηλή πίεση ή όσοι ιδρώνουν πολύ.

Προσοχή! Όσα αναφέραμε για το αλάτι δεν ισχύουν για άτομα με προβλήματα υγείας, που απαιτούν περιορισμό του νατρίου στη διατροφή τους, όπως άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, νεφρικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους, όσον αφορά στη χρήση αλατιού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Χάρης Γεωργακάκης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων Covid-19 τις επόμενες 2 εβδομάδες

BionTech: Συρρίκνωση κερδών μετά την πανδημία

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιδέες για να επιλέξετε σωστά και υγιεινά σνακ