Το υαλουρονικό οξύ φαίνεται ότι διορθώνει τις βλάβες στο δέρμα από τη φωτογήρανση, καθώς διεγείρει το κολλαγόνο.

Συγκεκριμένα, η έγχυση του πιο δημοφιλούς τύπου , του υαλουρονικού οξέος (CL-HA) φαίνεται να διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Experimental Dermatology. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναστρέψει τις δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φωτογήρανση.

Η ενέσιμη αυτή ουσία είναι ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενη στην αισθητική ιατρική για το “γέμισμα” λεπτών και βαθιών ρυτίδων και τη λείανση των ουλών, για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου και την ενίσχυση των ζυγωματικών, όπως και για τη διόρθωση του σχήματος της μύτης και την προσθήκη όγκου στα χείλη. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι το υαλουρονικό οξύ όχι μόνο “γεμίζει”, αλλά διεγείρει επίσης την παραγωγή νέου κολλαγόνου και μάλιστα πολύ γρήγορα.

«Όταν το δέρμα εκτίθεται επί χρόνια στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος (το φάσμα της οποίας είναι παρόμοια με αυτή του ήλιου) υφίσταται βλάβες που γίνονται αντιληπτές από την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης, ωχρότητας, δυσχρωμιών, όπως και από την αλλαγή της υφής του. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν το λεγόμενο φωτογηρασμένο δέρμα και συντελούνται λόγω αλλαγών στο χόριο.

Το χόριο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, και σχηματίζεται, πέραν άλλων, από ελαστίνη και ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου, που στηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν ελαστικότητα. Όταν γερνά πρόωρα αυτές οι ίνες σπάνε και έτσι το δέρμα χάνει τη νεανική του όψη», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Υαλουρονικό οξύ και φωτογήρανση

Προκειμένου να διερευνήσουν την πορεία και τις αλλαγές που προκαλεί η έγχυση υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, Αμερικανοί ερευνητές, από το Δερματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έκαναν εγχύσεις υαλουρονικού οξέος (CL-HA) σε φωτογηρασμένο δέρμα του αντιβραχίου ατόμων άνω των 60 ετών και έλαβαν δείγματα δέρματος σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Αξιολογώντας τις βιοψίες, η επιστημονική ομάδα εξέτασε τον χρόνο έναρξης της επιμήκυνσης και ενεργοποίησης των ινοβλαστών (τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο), καθώς και τη διάρκεια και τους μηχανισμούς υπό τους οποίους συντελούνται αυτές οι αλλαγές. Αξιολόγησε, επίσης, εάν η ενεργοποίηση των ινοβλαστών οδηγούσε σε εναπόθεση κολλαγόνου.

Από προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η έγχυση υαλουρονικού οξέος σε φωτογηρασμένο δέρμα μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές στο κολλαγόνο και τους ινοβλάστες του, “προκαλώντας” τους να συνθέσουν κολλαγόνο, αλλά δεν είχε διερευνηθεί αν το “φρέσκο” κολλαγόνο μετατρέπεται σε ακέραιο δίκτυο κολλαγόνου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος διεγείρουν ταχέως (έως 1 εβδομάδα) και διαρκώς (για 6-9 μήνες) τους ινοβλάστες, οι οποίοι συνθέτουν πυκνές και παχιές δεσμίδες κολλαγόνου 4 εβδομάδες μετά την ένεση και συνεχίζουν για τουλάχιστον 12 μήνες.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, δηλαδή, πώς το συγκεκριμένο filler βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος βραχυπρόθεσμα και επιπλέον, δεδομένου ότι το νεοσχηματισμένο κολλαγόνο διαρκεί πολλά χρόνια, δίνουν μια εικόνα για το πώς μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βελτίωση του δέρματος, για μήνες ή ακόμη και ένα έτος μετά τη θεραπεία.

«Η γήρανση του ανθρώπινου δέρματος είναι μια πολύπλοκη βιολογική διαδικασία, αποτέλεσμα δύο βιολογικά ανεξάρτητων διεργασιών, της φυσικής γήρανσης και εκείνης που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Περίπου το 80% της γήρανσης του δέρματος του προσώπου αποδίδεται σε αυτήν και σχετίζεται άμεσα με την απώλεια της υγρασίας του.

Το υαλουρονικό οξύ είναι το βασικό μόριο που εμπλέκεται στη διατήρησή της, αφού έχει τη μοναδική ικανότητα να προσελκύει και να δεσμεύει νερό. Με την πάροδο του χρόνου χάνεται σταδιακά αυτή η ικανότητά του και έτσι το δέρμα “αδειάζει”, γίνεται ξηρό και γεμίζει ρυτίδες.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε σε θέση να το αναπληρώσουμε με συνθετικό υαλουρονικό οξύ. Όταν εισάγεται στα επιθυμητά σημεία του δέρματος του προσώπου, με εξαιρετικά λεπτές βελόνες, γεμίζει το διάστημα μεταξύ του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης, αναπληρώνοντας τον φυσικό όγκο που έχει χαθεί.

Είναι μια εξαιρετικά απλή, ταχύτατη και απολύτως ασφαλής θεραπεία, με άμεσα αποτελέσματα και μηδενικό χρόνο αποκατάστασης. Προτιμάται συνηθέστερα για το γέμισμα των ρυτίδων του μετώπου, του μεσόφρυου, των χειλιών, των ματιών, του λαιμού και των ρινοπαρειακών αυλάκων (ρυτίδες γέλιου). Προσθέτει όγκο στα ζυγωματικά, φωτίζει τους μαύρους κύκλους των ματιών, σχηματίζει ζουμερά και τέλεια σχηματισμένα (κατά το επιθυμητό) χείλη και διορθώνει το σχήμα της μύτης, χαρίζοντας ομορφιά και αρμονία στο πρόσωπο.

Δεν προκαλεί παρενέργειες, εκτός από ήπιους μώλωπες και οίδημα που υποχωρούν σε ελάχιστες μέρες. Η θεραπεία, ωστόσο, πρέπει να εφαρμόζεται από έμπειρο δερματολόγο ώστε να αποφεύγονται τυχόν μολύνσεις ή εξογκώματα λόγω άνισης τοποθέτησης του υλικού. Ακόμα, όμως, και σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να αναστραφεί αμέσως.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα εύπλαστο υλικό που μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω – να διορθώσει τις ατέλειες, να ενισχύσει τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου, να αναπληρώσει τον όγκο και να επαναφέρει τη χαμένη ελαστικότητα στην επιδερμίδα», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Στην τελική ευθεία η πρόσληψη 704 ειδικευμένων ιατρών

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία – Ελληνική έρευνα: Η οικονομική επιβάρυνση και τα προβλήματα με τις θεραπείες

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και τη χώρα μας – Επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού