Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Τι σημαίνει η ετικέτα «χωρίς paraben» στα καλλυντικά

Η δημοτικότητα των προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης «χωρίς paraben» αυξάνεται σταθερά καθώς τα parabens είναι επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ορμονικές ανισορροπίες.

Αν και μπορεί να μην βρείτε ακριβώς τη λέξη paraben, κάποιοι άλλοι όροι όπως “methylparaben”, “propylparaben” και “ethylparaben” θα πρέπει να προειδοποιούν. Τα parabens είναι χημικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης μαλλιών. Εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα parabens συνδυάζονται με άλλους τύπους συντηρητικών για καλύτερη προστασία από ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών.

Τα parabens μπορούν να βρεθούν σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων μακιγιάζ, όπως foundation, concealers, μάσκαρα, eyeliners, κραγιόν, ρουζ, σκιές ματιών και ενυδατικές κρέμες με SPF.

Ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες των parabens;

1. Ορμονική ανισορροπία
Τα parabens μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα και μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ρυθμίζει αυτές τις ορμόνες.
Η εγκυμοσύνη και η έμμηνος ρύση μπορεί να επηρεαστούν από την υπερβολική χρήση των parabens, αναφέρει μελέτη International Journal of Molecular Sciences. Σκεφθείτε λοιπόν τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ χωρίς paraben.

2. Εύκολη απορρόφηση
Όταν απλώνετε το προϊόν στο δέρμα ή τα χείλη, τα parabens μπορούν να απορροφηθούν εύκολα και να εισέλθουν στο σώμα σας, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ εύκολο να συγκεντρωθούν στον οργανισμό.

Εάν ανησυχείτε για τα parabens αλλά δεν μπορείτε να βρείτε κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, σκεφτείτε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν paraben ή να εφαρμόσετε μικρότερη ποσότητα.

Διαβάστε επίσης:

Με την Aegean «πέταξε» για το Παρίσι η τελευταία αποστολή των Ελλήνων Αθλητών της Ολυμπιακής Ομάδας

Κωτσόβολος: Το Starlink της SpaceX, το ταχύτερο δορυφορικό Internet στον κόσμο

Bloomberg: Χάκερ διέρρευσαν έγγραφα του Πενταγώνου