ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ριζικές είναι οι αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την κατάψυξη ωαρίων, με το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για αλλαγές και ψηφοφορία και, εν συνεχεία, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την τελική μορφή των ρυθμίσεων.
«Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προς την κυβέρνηση ήδη από το έτος 2020.
Λόγω της πανδημίας COVID-19 υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά η προσθήκη των νέων ρυθμίσεων έρχεται να βελτιώσει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι ήδη προοδευτικό και ίσως το πιο ορθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο δρ Χάρης Χηνιάδης, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.
Σημαντικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην κατάψυξη ωραρίων
Το νομοσχέδιο αυξάνει το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στα 54 έτη από τα 52 που ισχύει σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία καθυστέρησε η θεραπεία χιλιάδων ζευγαριών, μετά όμως από γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία επικυρώθηκε με σχετική ρύθμιση νόμου, το όριο αυξήθηκε από τα 50 στα 52 έτη, τον Ιούνιο του 2021.
Το νέο πλαίσιο επιτρέπει, επίσης, την κατάψυξη ωαρίων στις γυναίκες, όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση καρκίνου ή σοβαρής ασθένειας, αλλά και για κοινωνικούς λόγους, το γνωστό “social freezing”, που πλέον είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλη την υφήλιο.
Επιπλέον, καταργεί μια αναχρονιστική ρύθμιση, η οποία απαιτούσε από τον/την σύζυγο να εγκρίνει την κατάψυξη ωοθηκικού, ή ορχικού ιστού ή σπέρματος του άλλου συντρόφου. Πλέον, κάθε άντρας ή γυναίκα έχει τη δυνατότητα να καταψύξει το γενετικό του υλικό, χωρίς προηγούμενη συναίνεση του ή της συντρόφου του.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στην Ελλάδα αφορά σε γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών, ενώ την ίδια ώρα, η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).
Τέλος, είναι γνωστό ότι εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουν σε τεκνοποίηση ασθενείς που φέρουν τον ιό HIV, χωρίς να τον μεταδώσουν στο παιδί τους.
Στην Ελλάδα μπορούσε ένα ζευγάρι να προχωρήσει σε τέτοια θεραπεία, όμως, ήταν πολύ απαιτητικές οι προϋποθέσεις. Οι νέες ρυθμίσεις καθιστούν ευκολότερη τη διαδικασία.
«Οι Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που λειτουργούμε σε μία χώρα με αυστηρούς κανονισμούς, όπου ναι μεν οι προϋποθέσεις άσκησης της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υπόκεινται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο εκσυγχρονίζεται διαρκώς και μας δίνει τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο και να θεραπεύουμε, όχι μόνο τα ζευγάρια που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες άλλα που έρχονται από το εξωτερικό, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που τους παρέχει τόσο ο ελληνικός νόμος, όσο και η εξαιρετική ποιότητα των σημαντικών Μονάδων Υποβοήθησης Αναπαραγωγής της χώρας μας», αναφέρει ο δρ Χηνιάδης.
Ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού
Η αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας για να υποβληθεί μια γυναίκα σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα 54 έτη, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ιατρικό τουρισμό της χώρας μας, καθιστώντας το περιβάλλον στην Ελλάδα εξαιρετικά φιλικό για τα υπογόνιμα ζευγάρια που ταξιδεύουν στην πατρίδα μας από άλλες χώρες του κόσμου προκειμένου να αποκτήσουν παιδί.
Το νομοθετικό πλαίσιο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποκλείει από τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν γεννηθεί παγκοσμίως 8 εκατ. παιδιά με τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο περίπου 2,5 εκατ. κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννιούνται περίπου 500.000 παιδιά.
Στην Ελλάδα, βάσει των επίσημων στοιχείων του 2018 που κατέθεσε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στον Ευρωπαϊκό Φορέα ESHRE, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 15.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννήθηκαν περισσότερα από 2.500 παιδιά.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που μαζί με τον Τραμπ ανατρέπουν την αγορά ακινήτων
- Κίνηση ματ από τον ΟΔΔΗΧ – Κάλυψε το μισό δανειακό πρόγραμμα του 2025 σε 4 ώρες
- Κατεβάζει στροφές η Jumbo – Επιμένει «καταστροφικά» ο Απ. Βακάκης
- Μεγάλη αύξηση στα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες – Πόσα χρωστά το κράτος σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία