ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε ποσοστό που ξεπερνά το 10%, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μελέτη
Από τη μελέτη, που αφορούσε τη διατροφή 541.000 ανθρώπων, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 15% για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες, μετά την προσαρμογή δεδομένων, επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας, Erikka Loftfield, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ.
«Τα αναψυκτικά διαίτης ήταν βασικός παράγοντας στην κατανάλωση υπέρ- επεξεργασμένων τροφίμων. Δεύτερα ήταν τα αναψυκτικά με ζάχαρη», ανέφερε η Loftfield.
Τα επεξεργασμένα δημητριακά, για παράδειγμα το υπερ- επεξεργασμένο ψωμί και αρτοσκευάσματα, ακολουθούν στη λίστα δημοτικότητας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.
«Αυτή είναι άλλη μία μεγάλη, μακράς διάρκειας μελέτη, που επιβεβαιώνει τη σχέση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2», επεσήμανε ο Carlos Monteiro, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το σύστημα κατηγοριοποίησης NOVA, το οποίο διαχωρίζει τις τροφές από μη ή ελάχιστα επεξεργασμένες, για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά, έως υπερ- επεξεργασμένες, όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.
Διατροφή και προσδόκιμο ζωής
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Σικάγο, ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα 541.000 Αμερικανών που συγκεντρώθηκαν το 1995. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με τα ποσοστά θανάτων τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερβολικά υπερ-επεξεργασμένες τροφές ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση ή διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κατά 10% τέτοια τρόφιμα. Όμως, σε αντίθεση με άλλες μελέτες, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Κάποιες υπερ-επεξεργασμένες τροφές ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, επεσήμανε η Loftfield. «Το υψηλής επεξεργασίας κρέας και τα αναψυκτικά ήταν κάποιες από τις υποομάδες τροφίμων που σχετίζονται περισσότερο με τον κίνδυνο θνησιμότητας», συμπλήρωσε.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν νεότεροι και βαρύτεροι και συνολικά ακολουθούσαν χαμηλότερης ποιότητας διατροφή, από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες τροφές αυτής της κατηγορίας.
Διαβάστε επίσης:
Λιανεμπόριο: Αυξήθηκε ο τζίρος κατά 7,4%, τον Ιούνιο
Οριακή αύξηση στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο