Μπορεί οι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19 να εμφανίζονται σταθεροποιημένοι το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη χώρα.

Έτσι οι επιστήμονες μελετούν ενδελεχώς όλα τα δεδομένα για την τέταρτη δόση του εμβολίου (ή για τη δεύτερη ενισχυτική όπως την αποκαλούν) στη σκιά των θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 κι όλα δείχνουν ότι θα μπούμε σε διαδικασία τέταρτης δόσης και, μάλιστα, σύντομα.

Οι εισαγωγές στις Μονάδες και οι θάνατοι των πλήρως εμβολιασμένων είναι «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, που ήλπιζε ως τώρα να είχαν πέσει κι άλλο οι σκληροί δείκτες της επιδημίας, αλλά… φευ. Η αγωνία είναι τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα του Τουρισμού, που κοντοζυγώνει.

«Το ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει καλά σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού οφείλεται σε πολλούς παράγοντες», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας και διευθυντής του Τμήματος Υγείας του LSE και επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία του ΕΟΔΥ Ηλίας Μόσιαλος.

«H χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου επισπεύδεται. Όχι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αλλά λόγω της μείωσης της ανοσοπροστασίας, που προσφέρουν τα εμβόλια μετά από πέντε-έξι μήνες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα την τέταρτη δόση για τους άνω των 50 ετών και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σε ποιους θα αφορά στην Ελλάδα η τέταρτη δόση

«Η τέταρτη δόση είναι προς το παρόν για αυτούς που βλέπουμε να πέφτουνε πολύ γρήγορα τα αντισώματά τους ή δεν μπορούν να παραγάγουν αντισώματα, παρ’ όλο που έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για τους ηλικιωμένους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και για αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας», είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο «Mega».

Το ποια θα είναι η ηλικιακή ομάδα των δικαιούχων της τέταρτης δόσης του εμβολίου είναι ακόμη υπό εξέταση. Αν, δηλαδή, θα μπορούν να το κάνουν οι άνω των 60 ετών ή οι μεγαλύτεροι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα, που θα το καθορίσουν.

Πάντως η επικρατέστερη ηλικιακή ομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι άνω των 60 ετών. Κάτω από αυτή την ηλικία τέταρτη δόση θα μπορούν κάνουν μόνο όσοι έχουν χρόνιο νόσημα, ανοσοανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή κτλ.

Η κα Ψαλτοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία «ηλικιωμένη χώρα» και ότι η τέταρτη δόση θα γίνεται 6-7 μήνες μετά την τελευταία δόση.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου ενάντια στην COVID-19 έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Διευρύνει την λεγόμενη αντισωματική απάντηση.

2. Ανεβάζει τον τίτλο αντισωμάτων στο αίμα και στους ιστούς (π.χ. στο βλεννογόνο της μύτης), αλλά έχει διάρκεια μόλις 3 με 4 μήνες.

3. Επεκτείνει τα κύτταρα μνήμης (κυτταρική ανοσία) και προστατεύει από τη βαριά λοίμωξη.