ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 και της γρίπης και τις αλλαγές στην ανοσία μετά από νόσηση επισημαίνουν οι ειδικοί. Η νόσος είναι σε σταθεροποίηση, σε αντίθεση με τη γρίπη και με τον RSV, που είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο.
Οι ειδικοί, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, έδωσαν στη δημοσιότητα κάποια σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό και τους θανάτους. Όπως διαπιστώθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19, ήταν ανεμβολίαστη.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε: “Εμείς από τα δικά μας δεδομένα, από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους, διασταυρώσαμε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μόνο δύο ήταν. Και επίσης από τους 1.028 θανάτους, όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο, πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο με αυτά τα δεδομένα”.
Τα SOS στην ανοσία μετά από νόσηση με COVID-19
Παρόλα αυτά παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πολλές φορές, δε, δεν κάνουν το εμβόλιο επειδή έχουν νοσήσει και θεωρούν ότι έχουν ανοσία.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε ότι η COVID-19 δεν έχει εποχικότητα και έχει πολύ μεγάλη σημασία οι άνθρωποι να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
“Και κάτι άλλο το οποίο δεν έχει λάβει της προσοχής, που θα έπρεπε. Η ανοσία, που μας δίνει το εμβόλιο, είναι πιο σταθερή, σε σχέση με αυτή που αποκτούμε από τη νόσηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, διότι δεν σημαίνει ότι αν αρρωστήσω, είμαι προφυλαγμένος και δεν ξανακολλάω. Μπορεί να ξανακολλήσουν και να βρεθούν ακόμη και διασωληνωμένοι, ειδικά οι ηλικιωμένοι. Για αυτό έχει αξία μετά το τρίμηνο να εμβολιαστούν”.
Ανάλογη είναι η εικόνα, που προκύπτει από τα στοιχεία μακροχρόνιας επιδημιολογικής μελέτης, που έκανε ο ΕΟΔΥ.
“Τη χειρότερη ανοσία την έχουν αυτοί που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Τη χαμηλότερη και αυτή που δεν κρατάει περισσότερο, δηλαδή, χρονικά. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου και όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν, συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία. Και το έχουμε αποτυπωμένο και το δημοσιεύουμε κιόλας. Δηλαδή αυτό είναι και ερευνητικό εύρημα. Δεν είναι μόνο η εντύπωση”, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Σε αύξηση ο RSV
Απαντώντας σε ερώτηση του HS, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι υπάρχουν και συννοσηρότητες.
“Ναι, υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί COVID – γρίπη, COVID – RSV, γρίπη- RSV. Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί. Τα καταγράφουμε στον ΕΟΔΥ”, επεσήμανε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι σε τροχιά αύξησης το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ανησυχεί τους γονείς, δεδομένου ότι είναι μια ίωση, η οποία δεν έχει θεραπεία.
Οι επιστήμονες λένε ότι, όταν ένα παιδί κάνει υψηλό πυρετό πάνω από τρεις μέρες, πάντα ο γονιός πρέπει να απευθύνεται σε κάποιον γιατρό.
“Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον RSV. Υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την εξέλιξη αυτής της ίωσης”, είπε η κα Κοτανίδου.
Σε έξαρση η γρίπη
Σε σχέση με τη γρίπη, η μεγάλη αύξηση στα περιστατικά και το υψηλό ποσοστό θετικότητας κάνουν σαφές ότι η χώρα περνά ένα επιδημικό κύμα. Ωστόσο και στο εμβόλιο της γρίπης είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρόλο που και η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, νοσήσεις σε ΜΕΘ και θάνατο.
Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη: “Ήδη περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν την ζωή τους από την γρίπη, έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους για γρίπη και κορωνοϊό. Να τον κάνουν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα”.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 2.900.000 εμβολιασμοί με το αντιγριπικό εμβόλιο. Από αυτά, 1.276.763 έχουν γίνει στα φαρμακεία και τα υπόλοιπα έχουν γίνει με ιατρική συνταγή. Πέρυσι, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, είχαν γίνει συνολικά 3.400.000.
Η κορύφωση της γρίπης αναμένεται ως τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης: Διαγράφουμε όλα τα πρόστιμα – Όσοι κάνουν το εμβόλιο σώζουν τη ζωή τους
Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη – Σε επίπεδα ρεκόρ η γρίπη
Παγώνη: «Η έξαρση του κορονοϊού ήταν αναμενόμενη» – Τι είπε για στρεπτόκοκκο και γρίπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»