ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να διατηρήσει ένα σταθερό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα», λέει στο eatthis.com η Janet Zappe, RN, CDE. «Αυτό που τρώτε, το επίπεδο δραστηριότητας, τα φάρμακα, οι ασθένειες, το άγχος, ακόμη και η πρόσληψη υγρών μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο στη μείωση της».
Η χοληστερόλη κατά το μεγαλύτερο μέρος της συντίθεται από το σώμα. Όταν μεταφέρεται από χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL), εισέρχεται στις αρτηρίες προκαλώντας φλεγμονή και αθηρωματική πλάκα, τη βασική αιτία των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, λέει η ειδικός. Γι αυτό και οι οδηγίες για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα είναι σημαντικές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα 6 λάθη που ανεβάζουν τη χοληστερόλη
Δεν κόβεις τη ζάχαρη
Οι περισσότεροι που έχουν υψηλή χοληστερόλη, περιορίζουν το λίπος και το κρέας από τη διατροφή τους χωρίς όμως να περιορίζουν και τη ζάχαρη, η οποία επίσης συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από τη ζάχαρη και τα λιπαρά, μετατρέπονται σε λίπη και τριγλυκερίδια και αυξάνουν την κακή χοληστερόλη. Επίσης, και το αλκοόλ περιέχει ζάχαρη, επομένως αυξάνει τη χοληστερίνη.
Τι να κάνεις: Περιόρισε τις πηγές ζάχαρης, γλυκά ποτά όπως λικέρ, και επέλεγε δημητριακά ολικής άλεσης.
Δεν παίρνεις σωστά τα φάρμακά σου
Παρόλο που οι στατίνες αποδεδειγμένα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα οφέλη σε άτομα με στεφανιαία νόσο, οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να μην παίρνουν τις στατίνες σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τι να κάνεις: Συζήτησε με το γιατρό σου σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζεις, είτε πρόκειται για τον χρόνο που τις λαμβάνεις, το κόστος των φαρμάκων ή τον φόβο σου για τις παρενέργειες.
Τρως ό,τι θέλεις
Το ότι ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως ό,τι θέλεις. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν λανθασμένα ότι η φαρμακευτική αγωγή τους θα τους προστατέψει, ανεξάρτητα από το τι τρώνε.
Τι να κάνεις: Δώσε σημασία στη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα υγιή λίπη και τα ψάρια.
Φρόντισε να μετράς τις θερμίδες σου, εκτός από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Κόψε τα trans λιπαρά και πρόσθεσε στο διαιτολόγιό σου μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ελιές, καρύδια και αμύγδαλα, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια.
Καταναλώνεις μαργαρίνη
Το βούτυρο έχει κατηγορηθεί επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά (τα οποία δεν κάνουν πραγματικά κακό: έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal το 2019 αναφέρει ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν συνδέονται με όλες τις αιτίες θνησιμότητας, καρδιαγγειακά νοσήματα, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη τύπου 2.
Τα trans λιπαρά είναι αυτά που συνδέονται με όλες τις αιτίες θνησιμότητας και στεφανιαίας νόσου, πιθανώς λόγω των υψηλότερων επιπέδων της πρόσληψης των βιομηχανικών trans λιπαρών οξέων) και χοληστερόλη (που ο οργανισμός τη χρειάζεται). Η μαργαρίνη, από την άλλη πλευρά, είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν διατροφής που περιέχει μεταποιημένα φυτικά έλαια και trans λιπαρά, τα οποία είναι κακά για την υγεία σου.
Τι να κάνεις: Το προφανές: να χρησιμοποιείς βούτυρο αντί για μαργαρίνη.
Δεν γυμνάζεσαι
Η διατροφή από μόνη της δεν είναι αρκετή για τη μείωση της χοληστερόλης και πρέπει να συνδυαστεί με άσκηση.
Τι να κάνεις: Η επιτυχής μείωση της απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση και, ίσως κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μέτριας έντασης αεροβικής άσκησης (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) για 30 λεπτά κάθε μέρα είναι αρκετή.
Εάν πραγματικά θέλεις να προστατέψεις την καρδιά σου από την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου χάσε βάρος (αν είσαι υπέρβαρος), ασκήσου καθημερινά και πρόσεχε το αλάτι, τη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και το υπερβολικό αλκοόλ στη διατροφή σου. Επίσης μείωσε το άγχος ή κάνε διαχείριση θυμού.
Διαβάστε επίσης:
Κάψτε το κρυμμένο λίπος και επιταχύνετε τον μεταβολισμό, πίνοντας τσάι
Τα 4 καλύτερα λαχανικά για να «καθαρίσετε» το συκώτι σας