• HealthStories.gr

    Συνήθειες που προκαλούν φθορά στις βλεφαρίδες

    βλεφαρίδες


    Ο μέσος ενήλικας διαθέτει 100-150 βλεφαρίδες στο άνω βλέφαρο, οι οποίες κατανέμονται σε δύο-τρεις σειρές. Οι βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο είναι περίπου οι μισές (50 έως 75) και κατανέμονται σε μία σειρά.

    Όπως όλες οι τρίχες του ανθρώπινου σώματος, έτσι και οι βλεφαρίδες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο κύκλο ανάπτυξης. Κάθε μία αναπτύσσεται, πέφτει και αντικαθίσταται με έναν φυσικό κύκλο που διαρκεί 6-10 εβδομάδες. Όταν, όμως, η απώλεια είναι ταχύτερη, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενου προβλήματος, αναφέρει ο Paul Jarrod Frank, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του ”The Pro-Aging Playbook”.

    «Μία από τις πιο συχνές αιτίες απώλειας των βλεφαρίδων είναι η χρήση ακατάλληλων προϊόντων μακιγιάζ», λέει από την πλευρά της, η Audrey Kunin, MD, δερματολόγος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός και ιδρυτής της DERMAdoctor, Inc. «Η συνεχής χρήση αδιάβροχης μάσκαρας, ψεύτικων βλεφαρίδων, extensions βλεφαρίδων ή/και των ειδικών ψαλιδιών που τις λυγίζουν, μπορεί να τους προκαλέσει βλάβες και να επιταχύνει την απώλειά τους. Η απώλεια μπορεί επίσης να σχετίζεται με αλλεργία στη μάσκαρα ή στην κόλλα που χρησιμοποιείται για να τοποθετούνται οι πρόσθετες βλεφαρίδες».

    Τρίβεις πολύ δυνατά όταν κάνεις ντεμακιγιάζ

    Απ᾽ όλα τα προϊόντα μακιγιάζ που φοράμε στο πρόσωπο, η μάσκαρα είναι αναμφίβολα από τα πιο δύσκολα στη (σωστή) αφαίρεσή της. Οι περισσότερες τρίβουν με μανία τις βλεφαρίδες (και μάλιστα για πολλή ώρα) ώστε να βγει το χρώμα, που είναι αλήθεια, είναι εξαιρετικά έντονο και μουτζουρώνει πανεύκολα την περιοχή κάτω από τα μάτια. Πολλές φορές μάλιστα θα έχεις παρατηρήσει ότι δεν έχεις κάνει σωστό ντεμακιγιάζ, με αποτέλεσμα να ξυπνάς το επόμενο πρωί με υπολείμματα μάσκαρα κάτω από τα μάτια σου – αφού έχει “τρέξει” στον ύπνο σου, λέει η Dr. Kunin.

    Επιβαρύνεις συχνά τις βλεφαρίδες σου με ψεύτικες / extensions

    Κι ενώ είναι πολύ κολακευτικά τα κάθε είδους τουφάκια / ψεύτικες βλεφαρίδες, και πάλι η συχνή χρήση μπορεί να επιβαρύνει τις αληθινές βλεφαρίδες ή τα βλέφαρα και την περιοχή εν γένει, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και φθορά τους. Ιδίως αν δεν τις αφαιρείς σωστά, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει.

    Δεν αφαιρείς στον ύπνο, το μακιγιάζ

    Οι βλεφαρίδες, όπως τα μαλλιά, πρέπει να είναι καθαρές από ξένα σώματα για να μπορούν να αναπνέουν κανονικά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το να πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να αφαιρείτε το μακιγιάζ κάνει τις βλεφαρίδες εύθραυστες, σε τέτοιο βαθμό που πέφτουν και μάλιστα με ανησυχητικό ρυθμό.

    Ληγμένο προϊόν

    Ναι, σε περίπτωση που δεν στο είχε πει κανείς ή δεν το είχες παρατηρήσει, υπάρχει ημερομηνία λήξης και στα καλλυντικά. Φυσικά υπάρχει και στα προϊόντα για τα μάτια και τις βλεφαρίδες όπως η μάσκαρα. Πρόσεχε λοιπόν να μην έχει λήξει όταν την χρησιμοποιείς γιατί θα κάνει κακό στις βλεφαρίδες σου, συμβουλεύει ο Dr. Jarrod Frank.

    Και δεν πρέπει να ξεχνάμε αναφέρουν οι ειδικοί, ότι, η ηλικία συνδέεται με την πτώση των βλεφαρίδων, καθώς με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο λεπτές και αδύναμες.

    Διαβάστε επίσης:

    Δέκα συχνές ερωτήσεις για την κατάψυξη ωαρίων

    Γεωργιάδης για «Ευαγγγελισμό»: Υποχρεωτικό να οριστεί νοσοκομείο αναφοράς για τον τελικό του Conference League

    Καρδιακή ανεπάρκεια: Βάσιμες ελπίδες για τη θεραπεία της



    ΣΧΟΛΙΑ