Δεν υπάρχουν πόροι για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ούτε για τον διαχωρισμό της, αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτό φέρεται να είπε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, σε συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα.

Στον πολύπαθο χώρο του φαρμάκου οι αναταράξεις συνεχίζονται και οι εταιρείες ψάχνουν το plan B, για την περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί για αυτές περαιτέρω.

1

Διότι το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και για μείωση του clawback παραμένει πάγιο.

Αναμένονται διορθωτικές κινήσεις

Συγκεκριμένα ο νέος τρόπος υπολογισμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με τον διαχωρισμό των δαπανών σε δύο κατηγορίες, σε αναλογία 62% για τη δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και 38% για τη δαπάνη φαρμακείων του Οργανισμού και τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), συντείνει στη δραματική αύξηση των επιστροφών για τις φαρμακευτικές και η επιβάρυνση για ορισμένα σκευάσματα είναι δυσανάλογη, όπως αναφέρουν με κάθε ευκαιρία.

Ειδικότερα στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν πως η αναλογία 62-38 δεν εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες και εκφράζονται φόβοι ότι ακόμη και εταιρείες – κολοσσοί θα πληγούν σοβαρά και θα αντιμετωπίσουν θέματα επιβίωσης στην ελληνική επικράτεια.

Στη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, της PIF, της ΠΕΦ και του ΣΑΦΕΕ, ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε θετικός στην αλλαγή της αναλογίας κατάτμησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δήλωσε πως οι θέσεις των φορέων θα συνυπολογιστούν, ώστε να γίνει πιο ορθολογική η ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών, στο μέτρο πάντα του εφικτού.

Τι σκέφτεται ο Υπουργός Υγείας

Παρόλο που δεν αποσαφηνίστηκε ποια θα μπορούσε να είναι η βελτίωση υπέρ των ΦΥΚ –  και παρότι τα ποσοστά, που έχουν πέσει στο τραπέζι, κυμαίνονται από 56%-44% έως 60%-40% – η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρεται να καταλήγει κάπου μεταξύ 58%-42% ή 59%-41%.

Κάθε μονάδα υπολογίζεται περίπου σε 21 εκατ. ευρώ. Άρα, ανάλογα με το τελικό ποσοστό, το ποσό που θα αναλογεί στη δαπάνη των ΦΥΚ θα κυμαίνεται από 62 έως 83 εκατ. ευρώ.

Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας φέρεται να είναι και η ενίσχυση της δαπάνης των ΦΥΚ με ένα ποσό, που θα προέλθει από τα κέρδη του ΙΦΕΤ, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συνολικά η ενίσχυση του προϋπολογισμού των φαρμάκων σοβαρών παθήσεων θα επιδιωχθεί να φθάσει έως 70 εκατ. ευρώ.

Την τελική του απόφαση θα ανακοινώσει ο Θάνος Πλεύρης στις φαρμακευτικές εταιρείες την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός γιατρός: Aπό την 1η Δεκεμβρίου oι συνέπειες από τη μη εγγραφή

Πληθαίνουν οι απουσίες λόγω COVID-19 στα σχολεία – Τι αναφέρει εγκύκλιος του Υπ. Υγείας