Νέα αμερικανική μελέτη παρουσιάζει τον μηχανισμό, μέσω του οποίου ο κορονοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί το γνωστό, πλέον, σύνδρομο long COVID στον οργανισμό.

Την ίδια ώρα ένα on line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από το σύνδρομο, πρόκειται να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αναφοράς long COVID EMBIEE για ενήλικες και για παιδιά.

1

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο ιός SARS-CoV-2 προσκολλάται στα κύτταρα του ανθρώπου, μέσω της πρωτεΐνης ακίδας που φέρει στην επιφάνειά του. Η δομή των αμινοξέων, που συνθέτουν την πρωτεΐνη ακίδα, μπορεί να έχει χαρακτηριστικά «υπεραντιγόνου», που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύνδρομο long COVID: Ο μηχανισμός

Η πρωτεΐνη ακίδα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology, μπορεί να έχει επίσης νευροτοξικές δομές, οι οποίες διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προκαλούν βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα. Η θεωρία αυτή μπορεί να εξηγήσει διάφορα νευρολογικά συμπτώματα της COVID-19 και της long COVID, όπως η θόλωση της σκέψης.

«Συγκεντρώσαμε αρκετά δεδομένα, που δείχνουν γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ασθενών δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα σύνδρομα, όπως για παράδειγμα το MIS-C στα παιδιά και η long COVID στους ενήλικες», αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι συνέταξαν τη νέα μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο σύνδρομο long COVID εννοούνται τα συμπτώματα της COVID-19, που παραμένουν στους ασθενείς για διάστημα εβδομάδων ή ακόμη και μηνών.

Online εργαλείο για την υποστήριξη ασθενών

Η αναγνώριση του συνδρόμου έχει ευαισθητοποιήσει τους επιστήμονες, που αναζητούν τρόπους, να ανακουφίσουν τους πάσχοντες.

Έτσι, ένα online εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν πρόκειται να δημιουργήσει το Κέντρο Αναφοράς long COVID EMBIEE, που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Μέσω του εργαλείου αυτού, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αξιολογείται, θα μελετάται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και στη συνέχεια εκείνοι θα επικοινωνούν μαζί τους.

Σε περίπτωση, που οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια, θα τους παρέχεται πρόσβαση σε online εργαλεία, μέσω των οποίων θα μπορούν να βελτιώσουν την αναπνοή τους ή να μειώσουν με ένα πρόγραμμα άσκησης τη χρόνια κόπωση.

Αν, όμως, υπάρχει ανάγκη για άμεση ιατρική βοήθεια, θα ενεργοποιούνται οι δομές της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου θα εκπαιδευτούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, για να παραπεμφθούν οι ασθενείς στη σωστή δομή. Συνεργασία θα υπάρχει και με κέντρο αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

3 στους 10 έφηβους έχουν ραγάδες – Η λύση είναι μόνο μία

Αυτό μπορεί να συμβεί, αν παίρνετε παρακεταμόλη κάθε μέρα για πολύ καιρό