Το μείζον πρόβλημα, που αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έγινε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, που τους τελευταίους μήνες έχουν προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, αφήνοντας ακάλυπτες τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για τις ελλείψεις

Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να προτείνει πρωτοβουλία, ώστε να ληφθούν επείγοντα μέτρα, για να διασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή και η διαθεσιμότητα των φαρμάκων και των συστατικών κρίσιμης σημασίας στην Ευρώπη και να διαφοροποιηθούν οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού”.

Οι βασικότερες ελλείψεις αφορούν σε σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας, όπως για τον διαβήτη τύπου 2, σε αντιβιώσεις, σε αναλγητικά, ακόμη και σε γενόσημα φάρμακα.

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος είχε δηλώσει ότι το μέγεθος των τωρινών ελλείψεων είναι κάτι που αντιμετωπίζει πρώτη φορά στη διαδρομή του ως φαρμακοποιός.

Κάθε μέρα οι ελλείψεις μεγαλώνουν. Υπάρχει μία μη σωστή οικονομική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό την έννοια ότι, όταν μία εταιρεία σου στέλνει ένα έγγραφο και σου λέει ότι εγώ με τις τιμές, που μου δίνετε, δεν μπορώ να συνεχίσω να εφοδιάζω την Ελλάδα, κάτι πρέπει να κάνεις.

Όταν, μάλιστα, δίνεις εντολή στο ΙΦΕΤ να φέρει ένα φάρμακο και από 100 ευρώ, που κάνει στην Ελλάδα, το φέρνει με 300 ευρώ, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός των τιμών σε όλα τα φάρμακα και να σταματήσουν να μιλάνε για πολιτικό κόστος”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα και στα νησιά

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων όλων των κατηγοριών, σε μια περίοδο όπου, όπως λέει, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στο νησί, λόγω της θερινής περιόδου και με την κάλυψη να είναι ήδη οριακή.

Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Συλλόγου Κώστας Βαρδιάμπασης λέει ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, που απαιτεί σοβαρά μέτρα σε πολλαπλά επίπεδα, “καθώς ακόμη και η απαγόρευση των εξαγωγών, που αποτέλεσε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος το προηγούμενο διάστημα, μετρίασε, μεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έλυσε το πρόβλημα”.

Οι ελλείψεις φαρμάκων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις γιατρών σε πολλά νησιά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνιστούν ένα επικίνδυνο “κοκτέιλ” για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Προτεραιότητα για τον Μ. Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να βρει λύση στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, καθώς αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα προβλήματα και από Σεπτέμβριο.

Οι μήνες, που πέρασαν, δεν ήταν καθόλου εύκολοι. Χιλιάδες ασθενείς έμειναν ακάλυπτοι και βίωσαν μεγάλη αγωνία, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους. Δεν είναι απίθανο το πρόβλημα να συνεχιστεί, μιας και δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε καν ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.

Τέλος, επιστρέφοντας στα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου “να συνεχίσουν και να επισπεύσουν τις εργασίες, για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων όσον αφορά στην πρόσβαση σε φάρμακα και σε έναν καινοτόμο και ανταγωνιστικό φαρμακευτικό τομέα”.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ενίσχυση του ΕΚΑΒ από Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις – Ακόμη και σήμερα πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με σιδηρά πυγμή στο Υπουργείο Υγείας

Στον Ευαγγελισμό η πρώτη επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη