Τελειώνει ο Μάρτιος και η επιδημία της COVID-19 επιμένει. Παράλληλα τα κρούσματα γρίπης είναι αυξημένα. Οι δύο νόσοι δημιουργούν ένα… κοκτέιλ ανησυχίας, την ώρα που η Πολιτεία άρει ένα – ένα τα μέτρα απαγόρευσης, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Ωστόσο η έξαρση των κρουσμάτων των δύο νόσων αναμένεται να διαρκέσει ως τα μέσα Απριλίου.

Ειδικότερα για τη γρίπη, επιστήμονες του Παστέρ μας έλεγαν ότι επίκειται έξαρση τις επόμενες ημέρες. Το ψυχρό κύμα, από το οποίο συνέρχεται η χώρα, δεν βοήθησε την κατάσταση.

1

Σύμφωνα με το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΕΟΔΥ, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τα μέσα Μαρτίου ελέγχθηκαν συνολικά 375 κλινικά δείγματα. Από αυτά, τα 17 (4,5%) βρέθηκαν θετικά στη γρίπη. Τα 10 από αυτά ταυτοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Στο μεταξύ αρκετοί γιατροί έχουν αναφέρει τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχουν ασθενείς, στους οποίους συνυπάρχουν η COVID-19 και η γρίπη (flurona), καθώς και ασθενείς με κορωνοϊό SARS-CoV-2, που εμφανίζουν και γρίπη μετά από λίγες ημέρες.

Γρίπη: Αναμένεται έξαρση

Η επανεμφάνιση της γρίπης, πάντως, ήταν κάτι, που δεν ξάφνιασε τους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μπορεί πέρυσι να μην εντοπίστηκε ούτε ένα κρούσμα γρίπης, εξαιτίας της COVID-19, αλλά ήταν επόμενο, όπως εξηγούν, με την άρση των μέτρων να υπάρξει διασπορά του ιού. Επίσης τα συνεχιζόμενα κύματα σφοδρής κακοκαιρίας στη χώρα έκαναν πιο εύκολη την εμφάνισή της.

Το στέλεχος του ιού της γρίπης, το οποίο επικρατεί, είναι το Η3Ν2. Το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει ο βασικός τρόπος προφύλαξης, κατά τους ειδικούς, κι ας έχει φέτος εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα, μόλις 16%.

Το ζήτημα είναι ότι οι ασθενείς μπερδεύονται. Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν πάρα πολύ με εκείνα της COVID-19 και συνήθως το μυαλό πάει στον κορωνοϊό και όχι στον ιό της γρίπης. Οπότε κάνουν τεστ και μόνο αν βγουν αρνητικά και τα συμπτώματα επιμένουν, πάνε στον γιατρό και ανακαλύπτουν ότι πρόκειται, τελικά, για γρίπη.

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι αυτός, που δίνει σαφή απάντηση σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι, πλέον, αρκετές. Βέβαια αρκετά κρούσματα «χάνονται», μιας και αρκετοί από εκείνους, οι οποίοι νοσούν, μπορεί να κάνουν τεστ (σελφ ή ράπιντ), αλλά δεν πάνε στον γιατρό ή σε κάποιο νοσοκομείο. Οπότε τα κρούσματα είναι σίγουρα περισσότερα, από εκείνα που καταγράφονται επίσημα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ή θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Επιμένει η Όμικρον 2

Την ίδια ώρα οι νέες εισαγωγές ασθενών και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς παρουσιάζουν μικρή αύξηση.

Παράλληλα προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν τα στοιχεία για τον δείκτη θετικότητας του κορωνοϊού, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ικαρία, καθώς ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 8,75%, στα ύψη βρίσκεται η Τήνος με 6,41% και η Λευκάδα με 5,61%.

Εξαιρετικά υψηλά είναι και τα ποσοστά σε περιοχές όπως η Νάξος, το κέντρο της Αθήνας, η Λακωνία.

Τα κρούσματα σε παιδιά εμφανίζουν μια σχετική σταθεροποίηση. Η κυβέρνηση ενέκρινε την εισήγηση των ειδικών για τη διενέργεια ενός σελφ τεστ την εβδομάδα για τους μαθητές και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, όπως και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 100%.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επόμενοι σταθμοί στην χαλάρωση των μέτρων θα αποτελέσουν τα τεστ, η είσοδος στους κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους και η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης:

Τρομακτική αύξηση θανάτων από αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας