• HealthStories.gr

    Σε ανοδική τροχιά η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας και έχοντας διπλασιάσει τους δότες αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία. Το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς.

    Δώρο ζωής η δωρεά οργάνων

    Όπως υπογραμμίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η δωρεά οργάνων είναι ένα «δώρο ζωής» το οποίο αναμένουν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας. Το δώρο αυτό προέρχεται από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά με την Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και την ένταξή μας στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων & Ιστών. Ταυτόχρονα, το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν τη δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

    Δωρεά οργάνων στο Παγνή

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 20 μέρες πραγματοποιήθηκαν στο ΠΑΓΝΗ τρεις δωρεές. Χθες τα ξημερώματα με επιτυχία ολοκληρώθηκε η λήψη οργάνων από 73χρονη δότρια που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

    Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους Κρητικούς, που με τη γενναιοδωρία τους έχουν χαρίσει ζωή σε δεκάδες ασθενείς, που περίμεναν εναγωνίως σε τεράστιες λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων και ιστών.

    Αξίζει να αναφέρουμε την προσφορά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας, απ’ όπου ξεκινάει η δωρεά, ανάμεσά τους διακρίνονται οι ΜΕΘ του ΠΓΝ “Αττικόν” (16 δότες), του ΠΓΝ Πατρών (8 δότες), που ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου” (7 δότες), ΓΝΑ “Ευαγγελισμός”, ΓΝΝΘ “Σωτηρία”, ΠΓΝ Ιωαννίνων (από 6 δότες) και ΓΝΘ “Παπαγεωργίου” (5 δότες).

    Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, το 2021, η χώρα μας βρισκόταν στην εικοστή θέση στη δωρεά οργάνων από ζώντες δότες με 8.1/1.000.000 πληθυσμού, αφήνοντας πίσω της τη Γαλλία με 6.8, τη Γερμανία με 6, την Αυστρία με 5.8 και την Ισπανία με 5.77.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Στεφάνου (Golden Star): Οι πλοίαρχοι μας είναι ήρωες που ρίχνουν καταπέλτες σε αυτά τα βραχάκια

    Optima bank: Ισχυρό το εξάμηνο στις ελληνικές τράπεζες – Συστάσεις αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες

    ΕΟΦ: Προειδοποίηση για συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται απώλεια βάρους



    ΣΧΟΛΙΑ