ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί η κακοκαιρία “Ελπίδα” να έβγαλε προσωρινά από το “κάδρο” την COVID-19, όμως η επιδημία παραμένει εδώ και, μάλιστα, με πολλούς νεκρούς καθημερινά.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, οδεύουμε προς περαιτέρω παράταση των μέτρων. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Για να βάλει κάτω όλα τα δεδομένα και να κρίνει εάν θα συνεχιστούν τα μέτρα για άλλη μία εβδομάδα.
Η πορεία των κρουσμάτων είναι πτωτική. Ωστόσο, όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της επιδημίας, δηλαδή οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, δεν ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό. Οι μεν διασωληνωμένοι παραμένουν σε ένα σταθερό επίπεδο (πάνω από 650), οι δε θάνατοι αυξάνονται ενίοτε πάνω από τους 100 την ημέρα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία.
Επιπλέον, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, έγιναν περίπου 200.000 λιγότερα τεστ. Ο χιονιάς έπληξε και τους εμβολιασμούς – τα ραντεβού πάνε από αναβολή σε αναβολή και χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μην πάνε να κάνουν το εμβόλιο.
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Η αποκλιμάκωση, που δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα, αναμένεται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως μας έχει πει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Τότε είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν περί τις 3.000 κρούσματα και να αρχίσουν να μειώνονται αισθητά τα νούμερα των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Προς το παρόν ο Ιανουάριος φαίνεται ότι θα αναδειχθεί στον δεύτερο πιο θανατηφόρο μήνα της επιδημίας. Χθες ανακοινώθηκαν 98 θάνατοι. Μέσα στον μήνα έχουν καταγραφεί ήδη 2.056 θάνατοι και θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι ο πρώτος μήνας του νέου έτους θα κλείσει με αρνητικό ρεκόρ της τάξης περίπου των 2.500 θανάτων.
Ο χειρότερος μήνας, στον οποίο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε τα περισσότερα θύματα της επιδημίας, ήταν ο περασμένος Δεκέμβριος, οπότε η χώρα απώλεσε 2.633 πολίτες λόγω επιπλοκών της COVID-19. Ακολουθεί ο Δεκέμβριος του 2020 με 2.432 και ο Απρίλιος του 2021 με 2.288 νεκρούς.
Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά τη Βουλγαρία, σε ημερήσιους θανάτους, σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού.
Σε σύνολο θανάτων από COVID-19 στις 100.000 πληθυσμού, η χώρα μας είναι στην 18η θέση.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εμφανίζεται επιφυλακτική, καθώς θεωρεί ότι ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί απόλυτα η κατάσταση της επιδημίας με βάση την παραλλαγή Όμικρον.
Τι αναμένεται
Αναμένεται να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην εστίαση αλλά και στις αθλητικές διοργανώσεις. Για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα υπάρχει ο περιορισμός των 1000 ατόμων στα γήπεδα αλλά και στο ωράριο – φαίνεται ότι η εστίαση θα εξακολουθεί να κλείνει τα μεσάνυχτα για λίγες μέρες ακόμη.
Η μουσική σε καφέ και σε εστιατόρια μάλλον θα παραμείνει κλειστή – υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να αρθεί το εν λόγω μέτρο – και διατηρείται ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι και οι αποστάσεις με παράλληλη απαγόρευση των όρθιων θαμώνων.
Λιγότερες διασωληνώσεις με την Όμικρον
Εξάλλου τα πρώτα αποτελέσματα της γονιδιωματικής αλληλουχίας σε δείγματα ασθενών, που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον και εξαιτίας αυτής εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, που έγιναν από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, το ποσοστό των ασθενών με Όμικρον, που καταλήγει σε διασωλήνωση και ΜΕΘ, είναι σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο, συγκριτικά με αυτό των ασθενών που έχουν διασωληνωθεί λόγω Δέλτα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία