ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τόσο το matcha όσο και το πράσινο τσάι είναι δημοφιλή ροφήματα με πολλά διαφημισμένα οφέλη για την υγεία.
Το matcha και το πράσινo τσάι προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellis sinensis, αλλά έχουν διαφορετικές ιδιότητες, χάρη στον τρόπο επεξεργασίας τους.
Τα φύλλα τσαγιού μαζεύονται και αφήνονται να οξειδωθούν (ζύμωση), κάτι που κάνει τα φύλλα να μαυρίζουν και αλλάζει τον τύπο των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο τσάι», εξηγεί ο διαιτολόγος Robin Foroutan, RDN, στο everydayhealth.com. Ενώ το μαύρο τσάι και το oolong τσάι οξειδώνονται πλήρως και μερικώς, αντίστοιχα, το πράσινο τσάι συλλέγεται και στη συνέχεια ξηραίνεται στον ατμό πριν συμβεί η οξείδωση.
Το Matcha προέρχεται από το ίδιο φύλλο, αλλά καλλιεργείται στη σκιά, αυξάνοντας την περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη. Τα φύλλα κονιοποιούνται σε σκόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ροφήματος matcha. Ως αποτέλεσμα, μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ πράσινου τσαγιού και matcha είναι ότι καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο όταν πίνετε τσάι matcha, το οποίο έχει σημαντικές διατροφικές επιπτώσεις.
Πράσινο τσάι, τσάι matcha και θερμίδες
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 1 φλιτζάνι πράσινo τσάι περιέχει περίπου 2 θερμίδες. Ο αριθμός των θερμίδων στο matcha μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανά μάρκα, αλλά σύμφωνα με το USDA, το matcha περιέχει γενικά περίπου 4 θερμίδες ανά μερίδα. Τόσο το πράσινo τσάι όσο και το matcha είναι ροφήματα χαμηλών θερμίδων – μόνο όταν προσθέτετε γάλα, κρέμα, ζάχαρη ή γλυκαντικά, ο αριθμός των θερμίδων αρχίζει να αυξάνεται.
Γενικά, όσοι πίνουν τσάι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι είχαν ένα προσδόκιμο ζωής που ήταν 1,26 χρόνια μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν το τσάι, πιθανότατα λόγω των ωφελημάτων του τσαγιού για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα.
Ειδικά το πράσινo τσάι είναι γνωστό ως υγιεινό ρόφημα, καθώς περιέχει κατεχίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τις σχετικές ασθένειες. Υπάρχουν αρκετές κατεχίνες στο πράσινο τσάι, αλλά άφθονη είναι η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG). Αυτό το αντιοξειδωτικό δίνει στο πράσινο τσάι τις υγειονομικές του ιδιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και καρδιαγγειακή προστασία.
Το Matcha περιέχει τουλάχιστον 3 φορές την ποσότητα EGCG από τις δημοφιλείς ποικιλίες πράσινου τσαγιού (και έως και 137 φορές την ποσότητα EGCG σε σύγκριση με ορισμένες μάρκες πράσινου τσαγιού), λέει ο Foroutan.
Αυτό συμβαίνει επειδή το τσάι matcha παρασκευάζεται όταν η σκόνη matcha διαλύεται στο νερό, οπότε καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο και όλα τα θρεπτικά συστατικά του. «Το Matcha είναι μια υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή του πράσινου τσαγιού», λέει.
Διαβάστε επίσης:
Η διαφορά που κάνουν τα 500 έξτρα βήματα τη μέρα
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Αντιμέτωπος με τη νόσο ένας στους έξι ενήλικες παγκοσμίως
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων