Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα.

Ανάλογα με το τι παίρνετε και την κατάσταση της υγείας σας, το ποτό μπορεί να κάνει τη φαρμακευτική αγωγή λιγότερο αποτελεσματική ή να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία.

1

Υπάρχουν επίσης φάρμακα, αναφέρει η Ένωση Ιατρών- Παθολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, που δεν έχουν επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις – αλλά είναι σημαντικό να ελέγχετε πριν καταναλώσετε αλκοόλ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Και είτε παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο είτε όχι, είναι σημαντικό να τηρείτε τις κατευθυντήριες οδηγίες χαμηλού κινδύνου κατανάλωσης οινοπνεύματος. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, κατανεμημένες σε τρεις ή περισσότερες ημέρες, με αρκετές ημέρες χωρίς ποτό κάθε εβδομάδα – και χωρίς υπερφαγία.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει ορισμένα φάρμακα

Μερικά αντιβιοτικά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες και μερικές φορές επικίνδυνες συνέπειες μετά από μια μικρή ποσότητα, συμπεριλαμβανομένων έντονων εμετών και αυξημένης θερμοκρασίας. Ελέγχετε λοιπόν πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με αντιβιοτικά εάν είναι εντάξει να πίνετε έστω και ένα ποτό ή όχι.

Το σώμα σας διασπάται και απορροφά διαφορετικά φάρμακα με διαφορετικούς τρόπους. Η κατανάλωση αλκοόλ την ίδια στιγμή που το σώμα σας επεξεργάζεται φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα που διασπάται μέσα σας – σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνοντας την επίδραση του φαρμάκου και μειώνοντάς την σε άλλες.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση αλκοόλ μαζί με τα φάρμακά τους.

Μακροχρόνιες θεραπείες

Όποιος παίρνει μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, αναφέρει η Ένωση Ιατρών- Παθολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου,  θα πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς τα δύο μπορεί να αλληλεπιδράσουν και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες.

Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να διαβάζετε το φυλλάδιο για οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε και να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Αλκοόλ και αντιβιοτικά

Δεν πρέπει ποτέ να πίνετε ενώ παίρνετε ορισμένους τύπους αντιβιοτικών. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα αντιβιοτικά παρεμβαίνουν στη διάσπαση του στο σώμα, οδηγώντας σε σοβαρές παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο, έξαψη του δέρματος, επιταχυνόμενους καρδιακούς παλμούς, ζάλη, υπνηλία.

Δύο παραδείγματα αντιβιοτικών που δεν είναι ποτέ ασφαλές να συνδυαστούν, είναι η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη, αλλά υπάρχουν και άλλα. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διαβάσετε το φυλλάδιο και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας, εάν είναι απαραίτητο, πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε αλκοόλ όταν παίρνετε αντιβιοτικά. Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσουμε να αποφύγετε το αλκοόλ για έως και 72 ώρες μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος.

Αρκετά άλλα αντιβιοτικά αλληλεπιδρούν επίσης με το αλκοόλ με τρόπο που τα εμποδίζει να λειτουργούν σωστά. Είναι σημαντικό να μην πίνετε αλκοόλ εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί επίσης, έτσι ώστε το φάρμακο να μπορεί να δράσει όπως προβλέπεται.

Ωστόσο, για πολλά αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται συνήθως, δηλώνει επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ εντός των κατευθυντήριων γραμμών για την κατανάλωση αλκοόλ χαμηλού κινδύνου είναι απίθανο να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα.

Αλκοόλ και παυσίπονα

Παυσίπονα χωρίς συνταγή

Η κατανάλωση ποτών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ χαμηλού κινδύνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παίρνετε μια τυπική δόση των περισσότερων παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα.

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να διαβάζετε το φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακο και να λαμβάνετε περαιτέρω συμβουλές από τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας εάν το χρειάζεστε. Για παράδειγμα, ορισμένα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή είναι ισχυρότερα από άλλα και ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη περιέχουν επίσης ηρεμιστικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν αναμιγνύονται με αλκοόλ.

Συνταγογραφούμενα παυσίπονα

Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια μιας σειράς παυσίπονων που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, όπως η τραμαδόλη, η γκαμπαπεντίνη και η κωδεΐνη και άλλα φάρμακα που μοιάζουν με τη μορφίνη. Η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνη – οδηγώντας σε σοβαρή υπνηλία και άλλες παρενέργειες, όπως ναυτία.

Αλκοόλ και άλλα φάρμακα

Ηρεμιστικά φάρμακα

Άτομα που λαμβάνουν βενζοδιαζεπίνες, συμπεριλαμβανομένης της διαζεπάμης (Valium), ή αντιισταμινικών που έχουν ηρεμιστική δράση, θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ.

Αντικαταθλιπτικά

Τα άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, συμπεριλαμβανομένης της αμιτριπτυλίνης, της φλουοξετίνης (Prozac) και άλλων SSRI, θα πρέπει να το αποφεύγουν εντελώς.

Στατίνες

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για την κατανάλωση αλκοόλ πριν σας συνταγογραφήσει στατίνες – εάν πίνετε τακτικά περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα, κινδυνεύετε περισσότερο από σοβαρές παρενέργειες. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πιείτε αλκοόλ, οι συμβουλές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της στατίνης και τη δόση.

Να θυμάστε, εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο, να ενημερώνεστε πάντα με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία υγείας για τις συμβουλές τους σχετικά με το εάν μπορεί να σας επιτρέπεται να πίνετε αλκοόλ. Θα πρέπει επίσης να τους ενημερώσετε εάν αντιμετωπίζετε αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη για τον ιό HPV στην Ελλάδα

Νέα αύξηση σε COVID-19 και ευλογιά των πιθήκων – Έρχονται νέα εμβόλια από Σεπτέμβριο, τι ζήτησε ο ΕΜΑ από τις φαρμακευτικές