Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Πόσο αλκοόλ πίνουν οι Ευρωπαίοι

Παρά τους κινδύνους για την υγεία, οι Ευρωπαίοι πίνουν κατά μέσο όρο 9,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως και είναι οι μεγαλύτεροι πότες στον κόσμο.

Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη.

Ο Δρ Gauden Galea του ΠΟΥ είπε ότι οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες, ανάμεσα στις οποίες είναι η ενδοοικογενειακή βία, τα ατυχήματα και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Κάλεσε δε, τις χώρες να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Πόσο πίνουν οι Ευρωπαίοι;

Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί: οι άνδρες στην Ευρώπη πίνουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες και 470 εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Δύο στους τρεις ενήλικες πίνουν, ένας στους 10 έχει διαταραχή χρήσης αλκοόλ και σχεδόν το 6% έχει εξάρτηση από το αλκοόλ. Ωστόσο, μόνο 12 από τις 53 χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% από το 2010.

Ενώ η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για το αλκοόλ, αυτό οφείλεται κυρίως στις μεγάλες μειώσεις σε μερικές μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία, οι οποίες έχουν αυξήσει τους φόρους και εφαρμόζουν διατάξεις περιορισμένης διαθεσιμότητας.

Η Δρ Carina Ferreira-Borges, περιφερειακή σύμβουλος για το αλκοόλ, είπε: «Πληρώνουμε το τίμημα, το αλκοόλ προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες καρδιαγγειακές παθήσεις, τραυματισμούς, καρκίνους και κίρρωση του ήπατος στην Ευρώπη».

Επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ στην Ευρώπη

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη, με σχεδόν 800.000 θανάτους ετησίως. Σχεδόν 2.200 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, σχεδόν το 9% όλων των θανάτων στην ήπειρο.

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ευθύνονται για το 90% των θανάτων και το 85% των ετών αναπηρίας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ (πάνω από 600.000 ετησίως) οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες, με τους μισούς από καρδιακές παθήσεις. Η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη λόγω της υψηλής κατανάλωσης και της γήρανσης του πληθυσμού.

Αυτό γίνεται πιο προβληματικό καθώς λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός κίνδυνος καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο της Ομάδας 1 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν γίνονται αρκετά για να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ

Παρά τις σαφείς ενδείξεις βλάβης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις του ΠΟΥ, οι οποίες περιλαμβάνουν: αύξηση των φόρων για το αλκοόλ, περιορισμό του μάρκετινγκ και μείωση της διαθεσιμότητας.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν δείξει ότι οι πολιτικές ελέγχου σε επίπεδο πληθυσμού μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση, να βλάψουν και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής.

“Έχουμε τα εργαλεία και τα στοιχεία. Χρειαζόμαστε τη βούληση. Καθώς πλησιάζει η προθεσμία του 2025 για τη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ, πρέπει να δράσουμε τώρα και να κάνουμε τις αλλαγές για να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς μας υγιείς”, τόνισε ο Δρ Γκαλέα.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις χώρες να δράσουν τώρα για να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για την υγεία και να περιορίσουν τα εμπορικά συμφέροντα που προωθούν την κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Αντικαταστάθηκε από τις επιτροπές ο Παύλος Πολάκης – Ποιους τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Γεωργιάδης: Δεν θα εκδώσω υπουργική απόφαση για την επίταξη γιατρών

Νταλακογιώργος: Επιλύθηκαν τα προβλήματα των μελών μας στο Ε/Γ – Ο/Γ «ΣΑΟΝΗΣΟΣ»