ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι είναι αυτό που κάνει το 2023 τόσο καυτό και ποια είναι η πρόβλεψη από τα επιστημονικά μοντέλα για το 2024;
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπερτροφοδοτεί τα φυσικά καιρικά φαινόμενα και οι καύσωνες που ταλαιπωρούν την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσαν να αναδείξουν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά από τότε που άρχισαν οι τηρούνται αρχεία θερμοκρασιών.
Οι ειδικοί εξηγούν πώς το 2023 έγινε τόσο θερμό, προειδοποιώντας ότι αυτές οι θερμοκρασίες ρεκόρ θα αυξηθούν ακόμη και αν η ανθρωπότητα μειώσει απότομα τις εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη.
El Nino και πολλά άλλα
Μετά από ένα καυτό καλοκαίρι που έσπασε τα ρεκόρ, το 2022, φέτος το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του Ειρηνικού, γνωστό ως El Nino, επέστρεψε, θερμαίνοντας τους ωκεανούς.
«Αυτό μπορεί να πρόσφερε κάποια πρόσθετη ζεστασιά στον Βόρειο Ατλαντικό, αν και το Ελ Νίνιο μόλις αρχίζει, αλλά αυτό είναι πιθανότατα μόνο ένα μικρό μέρος της επίδρασης», έγραψε ο Robert Rohde της ομάδας παρακολούθησης θερμοκρασίας των ΗΠΑ Berkeley Earth σε μια ανάλυση.
Η ομάδα είχε υπολογίσει ότι η πιθανότητα να γίνει το 2023 η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν 81%.
Σκόνη και θείο
Η θέρμανση του Ατλαντικού μπορεί επίσης να έχει επιδεινωθεί από τη μείωση δύο ουσιών που συνήθως αντανακλούν το φως του ήλιου μακριά από τον ωκεανό: τη σκόνη που πνέει από την έρημο Σαχάρα και τα αερολύματα θείου από τα καύσιμα ναυτιλίας.
Η ανάλυση του Rohde για τις θερμοκρασίες στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού σημείωσε «εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σκόνης που βγαίνουν από τη Σαχάρα τους τελευταίους μήνες».
Αυτό οφειλόταν στους ασυνήθιστα ασθενείς ανέμους του Ατλαντικού.
Εν τω μεταξύ, οι νέοι περιορισμοί στη ναυτιλία το 2020 μείωσαν τις τοξικές εκπομπές θείου.
«Αυτό δεν θα εξηγούσε όλη την τρέχουσα απότομη άνοδο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά μπορεί να πρόσθεσε στο μέγεθος της σοβαρότητάς της», σημείωσε ο Rohde.
Στάσιμοι αντικυκλώνες
Η θέρμανση των ωκεανών επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες της ξηράς, προκαλώντας καύσωνες και ξηρασίες σε ορισμένα μέρη και καταιγίδες σε άλλα. Η πιο ζεστή ατμόσφαιρα απορροφά την υγρασία και τη ρίχνει αλλού.
Οι επιστήμονες τόνισαν το μήκος και την ένταση των παρατεινόμενων αντικυκλωνικών συστημάτων που φέρνουν τα κύματα καύσωνα.
«Όπου οι στάσιμες περιοχές υψηλής πίεσης επιμένουν στις ηπείρους, ο αέρας βυθίζεται και θερμαίνεται, λιώνοντας τα σύννεφα, προκαλώντας την έντονη καλοκαιρινή ηλιοφάνεια η οποία ξεραίνει τα εδάφη, θερμαίνει το έδαφος και τον αέρα από πάνω, με τα κύματα καύσωνα να «παραμένουν στη θέση τους» για εβδομάδες.
Στην Ευρώπη, ο ζεστός αέρας από την Αφρική παραμένει πλέον σταθερός, με σταθερές συνθήκες υψηλής πίεσης που σημαίνει ότι η θερμότητα στη ζεστή θάλασσα, τη γη και τον αέρα συνεχίζει να αυξάνεται.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δήλωσαν στην παγκόσμια συνοπτική έκθεσή τους φέτος ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τους θανατηφόρους καύσωνες πιο συχνούς και πιο έντονους στις περισσότερες χερσαίες περιοχές από τη δεκαετία του 1950.
Οι καύσωνες αυτού του μήνα δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο αλλά πολλά που δρουν ταυτόχρονα.
Πρόβλεψη για το 2023 και το 2024
Το Berkeley Earth προειδοποίησε ότι το τρέχον Ελ Νίνιο θα μπορούσε να κάνει τη Γη ακόμα πιο ζεστή το 2024.
Η IPCC έχει πει ότι οι καύσωνες κινδυνεύουν να γίνουν πιο συχνοί και έντονοι, αν και οι κυβερνήσεις μπορούν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των χωρών.
Το 2023 είναι σε εξέλιξη και μπορεί να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει παρατηρηθεί από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις με όργανα. Ο εκπληκτικά ισχυρά ζεστός Ιούνιος του 2023, σε συνδυασμό με την πιθανότητα ενός ισχυρού Ελ Νίνιο, κάνουν δυσμενείς τις προβλέψεις για όλο το 2023 αύξησαν τις προβλέψεις για το υπόλοιπο του 2023. Εάν το 2023 δεν γίνει η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, τότε σχεδόν σίγουρα θα τερματίσει στην 2η, την 3η ή την 4η θέση.
Διαβάστε επίσης:
8 + 1 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρίτιδας
Πνιγμός: 12 βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε τον κίνδυνο
Τουρίστες Υγείας: Ξοδεύουν 60% παραπάνω από τον μέσο τουρίστα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ