Περιεχόμενα
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ξεκινήσει η κατ΄ οίκον αποστολή των φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που δυσκολεύονται να μετακινηθούν.
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό για την αποστολή φαρμάκων στο σπίτι, είπε ότι “υπάρχουν 120.000 συμπολίτες μας χρονίως πάσχοντες οι οποίοι παίρνουν φάρμακα κάθε τόσο, κάθε 15 μέρες, κάθε 25 μέρες, κάθε μήνα, προκειμένου αυτά τα φάρμακα να τα χρησιμοποιούν κυρίως για νοσοκομειακή χρήση, δηλαδή για θεραπείες. Αυτά τα παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται με πολλές ώρες αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Όλη αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, τη μετατρέπουμε σε μία διαδικασία αποστολής στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία, ή στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου πρόκειται να κάνει κάποιος, για παράδειγμα, μία χημειοθεραπεία, αυτά τα φάρμακα δεν χορηγούνται μέσω φαρμακείων, γιατί είναι φάρμακα υψηλού κόστους.
Η κατ΄ οίκον αποστολή των φαρμάκων
Αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/24 γιατί χρειάζεται ένα logistic, μία προετοιμασία. Είναι πολύ σημαντική, νομίζω, μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε γιατί πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους και γλιτώνει ώρες, ταλαιπωρίες που πολλές φορές κινδυνεύει και η υγεία των ανθρώπων αυτών.
Με τη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών (της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010), να λαμβάνουν τα ιδιοσκευάσματα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς ή διανομής φαρμάκων – φαρμακαποθηκών.
Λίστα χειρουργείων
Σχετικά με τις λίστες ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις, ο υπουργός Υγείας ανέφερε καταρχήν ότι “ουρές, λίστες για χειρουργεία ογκολογικών ασθενειών και τα λοιπά, δεν υπάρχουν.
Σε 10-15 μέρες το αργότερο όσοι έχουν καρκίνο χειρουργούνται γρήγορα. Αυτό, όμως, δημιουργεί το πρόβλημα της μεγάλης λίστας σε ό,τι αφορά άλλου είδους εγχειρήσεις. Παραδείγματος χάριν μία εγχείρηση χολής, ή μία εγχείρηση κήλης. Άρα λοιπόν επικίνδυνα περιστατικά για την υγεία των ανθρώπων άμεσα όπως είναι τα ογκολογικά χειρουργούνται αμέσως.
Τώρα, στο δημόσιο σύστημα χειρουργούνται οι περισσότεροι, σχεδόν το 90% των βαρέων περιστατικών και των σοβαρών ασθενειών. Και αυτό είναι προς τιμήν των χειρουργών μας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να πούμε την αλήθεια, ότι αυτό το σύστημα, που όλοι καμία φορά κριτικάρουμε, θεραπεύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας”.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι “ψηφίσαμε μία διάταξη όπου για λόγους πληροφόρησης, ενημέρωσης και διαφάνειας να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο τι γίνεται. Δημιουργείται μια πλατφόρμα, έτσι ώστε να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο τι ακριβώς, ποιες είναι ακριβώς οι περιπτώσεις των ανθρώπων που περιμένουν και πόσο καιρό για την εγχείρησή τους. Πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις”.
Διαβάστε επίσης:
Botox: 6+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε
Γιατί μια γυναίκα να κάνει τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας;
Χρυσοχοΐδης: Έρχονται γενναία κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά και νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία
──────────────────
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν