Πώς να υπολογίσετε το φαγητό και το ποτό στα γιορτινά τραπέζια που έχετε να κάνετε για την οικογένεια και τους φίλους, ώστε να μην ετοιμάζετε πολύ λίγα ή πάρα πολλά;

Πόσες φορές έχετε βρεθεί στο σούπερ μάρκετ ή τον φούρνο, κρατώντας καρβέλια ψωμί, σακούλες πατατάκια και μπουκάλια κρασί, προσπαθώντας να κάνετε έναν υπολογισμό του πόσο φαγητό και ποτό να αγοράσετε για ένα πλήθος.

1

Οι επαγγελματίες των υπηρεσιών εστίασης, όπως οι μπάρμαν και οι υπεύθυνοι catering, έχουν σαφείς κανόνες που χρησιμοποιούν για να λαμβάνουν όλες αυτές τις αποφάσεις και μπορείτε να τους εφαρμόσετε στις δικές σας εκδηλώσεις.

Ο γενικός κανόνας

Ο γενικός κανόνας που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι υπεύθυνοι εστίασης και προγραμματιστές πάρτι είναι να υπολογίζουν περίπου μισό κιλό φαγητού ανά άτομο και περίπου 250 γραμμάρια ανά παιδί, αναφέρει το southernliving.com.

Οι επαγγελματίες συνήθως προτείνουν να το αναλύσετε ως εξής:

Επιδιώξτε 5 έως 6 μπουκιές ορεκτικών ανά άτομο. Ανάλογα με το τι σερβίρετε, μπορείτε να κάνετε δύο κομμάτια κοκτέιλ γαρίδας ανά άτομο, μερικές φέτες τυρί, συν μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Υπολογίστε 170-230 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά άτομο για το κυρίως πιάτο. Εάν σερβίρετε κάτι με κόκαλο, όπως ψητή γαλοπούλα ή χοιρινή σπάλα με κόκαλα, υπολογίστε περίπου 200-250 γραμμάρια ανά άτομο από το άψητο προϊόν.

Επιδιώξτε άλλα 220-250 γραμμάρια για το συνοδευτικό του κυρίως πιάτου, π.χ. περίπου 3/4 του φλιτζανιού ανά άτομο για πουρέ πατάτας.

Τα γεύματα των γιορτών, σε γενικές γραμμές, θα έχουν περισσότερα φαγητά, επομένως μπορεί να υπερβείτε τις εκτιμήσεις βάρους. Για αυτούς τους τύπους γευμάτων, ο υπολογισμός της ποσότητας ανά πιάτο και όχι της συνολικής ποσότητας φαγητού στο τραπέζι μπορεί να σας εξυπηρετήσει καλύτερα.

Επιδόρπιο

Τα επιδόρπια δεν περιλαμβάνονται στο εκτιμώμενο ένα κιλό φαγητού ανά άτομο. Αντίθετα, βάλτε στόχο μια φέτα πίτα, κέικ ή τάρτα ανά άτομο, ή 140 γραμμ.. παγωτό, πουτίγκα ή μους.

Και πάλι, για γιορτές όπως τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να μπορούν να δοκιμάσουν όλα τα αγαπημένα τους επιδόρπια.

Αναψυκτικά και ποτά

Η εμπειρία λέει ότι οι περισσότεροι καλεσμένοι θα πιούν δύο ποτά την πρώτη ώρα ενός πάρτι και στη συνέχεια ένα ποτό την ώρα μετά από αυτό.

Για δείπνο ή γιορτινό γεύμα 15 ατόμων, υπολογίστε για 4 ώρες, 5 ποτά ανά άτομο, δηλαδή 75 ποτά. Λάβετε υπόψη ότι ένα μπουκάλι κρασί αντιστοιχεί σε 5 ποτά.

Είναι πάντα καλό να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας. Εάν σερβίρετε  άτομα που δεν είναι πολύ πότες, στρογγυλοποιήστε ή προσθέστε περισσότερες επιλογές χωρίς αλκοόλ στην επιλογή ροφημάτων σας.

Η ώρα της ημέρας έχει σημασία

Γενικά, οι άνθρωποι τρώνε και πίνουν περισσότερο το βράδυ παρά κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής εκδήλωσης. Εάν σκοπεύετε να σερβίρετε ένα πλήρες γεύμα, προφανώς θα χρειαστείτε περισσότερο φαγητό από ό,τι, ας πούμε, ένα απογευματινό κοκτέιλ πάρτι ή μια εκδήλωση μετά το δείπνο.

Σε μια εκδήλωση χωρίς πλήρες γεύμα, οι υπεύθυνοι εστίασης συνήθως κατανέμουν περίπου έξι μπουκιές ανά άτομο ανά ώρα ή συνολικά έξι μπουκιές πριν από το πλήρες γεύμα.

Διαβάστε επίσης:

Ευπαθή τρόφιμα: Τι είναι και πώς να τα διατηρήσετε

«Βράζει» η χώρα από τις ιώσεις – Φόβοι για επιδείνωση στις γιορτές