Αλλαγές προετοιμάζει ο ΕΟΔΥ στο πρωτόκολλο καταγραφής θανάτου από κορονοϊό, και στο εξής οι θάνατοι που θα αποδίδονται στην COVID-19 θα πρέπει να έχουν κάποια βασικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, για να δηλωθεί μία απώλεια ζωής ως θάνατος από κορονοϊό θα πρέπει εκτός από το θετικό τεστ να έχει εκδηλωθεί πνευμονία και λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αλλαγές στον ορισμό θανάτου από κορονοϊό και COVID-19

Τις αλλαγές στον ορισμό θανάτου από κορονοϊό στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID.

Πλέον, στους θανάτους θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία την COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.

Άρα δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά από οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID.

Αυτά τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τους θανάτους, ενώ απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους διασωληνωμένους», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής της Ελλάδας, εάν βγει ένας ασθενής θετικός στον κορονοϊο, νοσηλεύεται οπωσδήποτε σε μονάδα COVID, ανεξάρτητα αν είναι καρδιοπαθής, έχει καρκίνο ή ορθοπεδικό πρόβλημα. Και ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της συνυπάρχουσας ασθένειας, ο θάνατος θα χαρακτηριστεί ως θάνατος από κορονοϊό.

Για παράδειγμα, ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με κορονοϊό αλλά δεν νοσηλεύθηκε για κοονοϊό, καταχωρίζεται ως θάνατος COVID.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του ΠΟΥ και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν προκληθεί από COVID ή αν είχαν και COVID.

Με τις αλλαγές που προανήγγειλε ο Υπουργός θα ζητείται πλέον από τις κλινικές COVID να αναφέρουν χωριστά τους θανάτους, π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, COVID, πνευμονία, ανακοπή, καρκίνος τελικού σταδίου, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.λπ.