• HealthStories.gr

    Πονόδοντος: Φυσικές λύσεις για άμεση ανακούφιση

    • NewsRoom


    Ο πονόδοντος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ειδικά όταν συμβαίνει μακριά από τον οδοντίατρο, όπως κατά τη διάρκεια διακοπών ή τα Σαββατοκύριακα. Οι αιτίες του πονόδοντου το καλοκαίρι είναι ποικίλες, από την ευαισθησία στα παγωτά και στα κρύα ροφήματα μέχρι και τυχαίους τραυματισμούς, αναφέρει ο επικεφαλής της κλινικής Dental & Implant Centre, dr Graham Tinkler.

    Δεδομένου ότι ο πονόδοντος είναι μια από τις πιο ενοχλητικές και επώδυνες καταστάσεις που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει, η αναζήτηση ανακούφισης είναι συνήθως άμεση.

    Η πιο αποτελεσματική και σίγουρη λύση του προβλήματος είναι να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας αμέσως μόλις αντιληφθείτε τον πόνο και να ζητήσετε ραντεβού για άμεση εξέταση. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να βρείτε τρόπο ώστε να ανακουφίσετε τον πονόδοντο. Επιπλέον, αναφέρει ο ειδικός, o ένας πονόδοντος μπορεί να σας «χτυπήσει την πόρτα» όταν θα βρίσκεστε διακοπές ή σε ένα επαγγελματικό ταξίδι και να σας φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

    Πονόδοντος: Φυσικές λύσεις για άμεση ανακούφιση

    • Προμηθευτείτε ένα καλό στοματικό διάλυμα. Μετά το βούρτσισμα των δοντιών ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό. Το στοματικό διάλυμα εκτός από καταπολέμηση των βακτηριδίων, θα σας προσφέρει και ανακούφιση, αφού περιέχει αναλγητικούς παράγοντες.
    • Κάντε κομπρέσες με γαρυφαλέλαιο. Σε μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα κομμάτι βαμβάκι στάξτε λίγες σταγόνες γαρυφαλέλαιου και εμποτίστε για λίγο το δόντι που πονάει. Το γαρυφαλέλαιο θα απολυμάνει την περιοχή και θα λειτουργήσει ως τοπικό αναισθητικό.
    • Κάντε πλύσεις με θαλασσινό νερό ή αλατόνερο. Προμηθευτείτε αποστειρωμένο θαλασσινό νερό από το φαρμακείο ή παρασκευάστε αλατόνερο μόνοι σας, διαλύοντας σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό ένα κουταλάκι αλάτι. Αφού το διάλυμα κρυώσει κάντε στοματικές πλύσεις. Το αλατόνερο έχει την ιδιότητα να μειώνει το οίδημα και να ανακουφίζει τοπικά την περιοχή.
    • Οι παγωμένες κομπρέσες, μουδιάζουν τα οδοντικά νεύρα και προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Τοποθετήστε σε μια σακούλα μερικά παγάκια, τυλίξτε τη σακούλα με μια λεπτή πετσέτα και πιέστε την στο μάγουλό σας, έξω από το δόντι που πονάει. Σε λίγα λεπτά θα νιώσετε καλύτερα.
    • Ένα παυσίπονο αντιφλεγμονώδες με μεγάλη διάρκεια δράσης, θα σας ανακουφίσει για αρκετές ώρες από τον πονόδοντο και θα μειώσει την φλεγμονή.

    Πονόδοντος: Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα

    Για να μη χρειαστεί να φτάσετε στο σημείο να αναζητήσετε προσωρινές ή μόνιμες λύσεις για τον πονόδοντο, θα πρέπει να φροντίζετε καθημερινά για την στοματική σας υγιεινή. Μη ξεχνάτε να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα. Τέλος, περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση ζάχαρης, συμβουλεύει ο dr Tinkler.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπελέρης: Είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος – Αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    F1 Ιταλία: Μέγα πλήθος, μέγα πάθος!

    Νίκος Παπαθανάσης: Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Παπάγου-Χολαργού



    ΣΧΟΛΙΑ