Η ωμοφαγία είναι μία διατροφική τάση που έχει κάνει την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια. Τροφές δηλαδή, που καταναλώνονται ωμές και ακατέργαστες, για να μη χαθούν τα θρεπτικά τους συστατικά. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίστευτα επικίνδυνο για μόλυνση και δηλητηρίαση.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση της πιθανότητας να αναπτύξουν τροφιμογενείς ασθένειες τρώγοντας ωμές ή μη μαγειρεμένες ζωικές τροφές συμπεριλαμβανομένου κοτόπουλου, αυγών και κρέατος», λέει η διατροφολόγος και συγγραφέας οδηγού διατροφής, Stacey Woodson, MS, RDN, LDN, «Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που πρέπει να να μην καταναλώνονται».

Ποιες τροφές, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμές

Αλεύρι

Θα έχετε ακούσει άπειρες φορές για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση ωμών αυγών, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατανάλωση άψητης ζύμης κέικ ή μπισκότων. Δεν είναι όμως μόνο τα ωμά αυγά το πρόβλημα, καθώς η κατανάλωση προψημένων αλεύρων, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής, λέει η διαιτολόγος, Kristen Lorenz, RD LDN. Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του και μέχρι να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το αλεύρι μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το E.coli, το οποίο εξολοθρεύεται μόνο με το μαγείρεμα.

Πουλερικά

Τα πουλερικά σε οποιαδήποτε μορφή δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια, η χήνα και άλλα πουλερικά θα πρέπει να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 165 βαθμών πριν να είναι ασφαλές για σερβίρισμα, σύμφωνα με το CDC. «Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να περιέχει πολλά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες», λέει η Lorenz. «Όποιος έχει βιώσει τροφική δηλητηρίαση ξέρει ότι δεν αξίζει τον κίνδυνο».

Μοσχαρίσιος κιμάς

Υπάρχει λόγος που όλα τα σκεύη που αγγίζουν τον ωμό μοσχαρίσιο κιμά κατά το μαγείρεμα πρέπει να καθαρίζονται ώστε να μην μολύνουν το τελικό προϊόν. Ο κιμάς δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται ωμός και για κανένα λόγο. «Το E coli είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο βόειο κρέας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες, ακόμη και θάνατο», λέει α΄πό την πλευρά της η διαιτολόγος, Jennifer House MSc, RD. «Τα βακτήρια σε μια μπριζόλα κάθονται στο εξωτερικό του κρέατος. Εάν το κρέας δεν είναι πλήρως μαγειρεμένο, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ασθένεια λόγω βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν».

Πατάτες

Η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και άλλα προβλήματα στο πεπτικό, λόγω των αμύλων που περιέχει και τα οποία είναι ανθεκτικά στην πέψη. Το χειρότερο είναι ότι αν οι πατάτες έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα σε υγρό και σκιερό μέρος, πρασινίζουν και αναπτύσσουν μια τοξική ουσία, τη σολανίνη.

Φασόλια

Άλλη μία υγιεινή τροφή που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν καταναλωθεί με λάθος τρόπο. Τα φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι σας. Τα ωμά φασόλια περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη, μια λεκτίνη που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.

Πουλερικά

Τα πουλερικά σε οποιαδήποτε μορφή δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η πάπια, η χήνα και άλλα πουλερικά θα πρέπει να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 165 βαθμών πριν να είναι ασφαλές για σερβίρισμα, σύμφωνα με το CDC. «Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να περιέχει πολλά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες», λέει η House.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παρέμβαση στους λογαριασμούς ρεύματος

Birkenstock: Διατηρεί τις ετήσιες προβλέψεις εν μέσω ισχυρής ζήτησης για τα δημοφιλή σανδάλια

Σοφία Ζαχαράκη: Νέα διάταξη για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω- Νοικιάζω” τον Σεπτέμβριο