ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καταπολεμούν μόνο έναν τύπο ασθένειας: βακτηριακές λοιμώξεις, όπως στρεπτόκοκκος ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, είναι εντελώς αναποτελεσματικά.
Για να αποφευχθεί η στομαχική διαταραχή, τα αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το φαγητό.
Αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες και ακόμη και να εμποδίσουν τα φάρμακα να κάνουν τη δουλειά τους, αναφέρει η διατροφολόγος Kelsey Lorencz, στο webmd.com.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Γκρέιπφρουτ
Η αποφυγή χυμού φρούτων ενώ παίρνετε αντιβιοτικά είναι μια καλή ιδέα. Ειδικά το γκρέιπφρουτ είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε, λέει η διατροφολόγος Kelsey Lorencz. “Οι χυμοί πορτοκαλιού, μήλου, κράνμπερι και γκρέιπφρουτ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Ο χυμός γκρέιπφρουτ, ειδικά, μπορεί να αυξήσει τη δραστικότητα πολλών φαρμάκων, καθιστώντας επικίνδυνη την ανάμειξη των δύο”.
Δεν χρειάζεται πολύ γκρέιπφρουτ για να δημιουργήσετε προβλήματα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αρκεί ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ ή περίπου ένα μεγάλο ποτήρι χυμός για να αλλάξει τα επίπεδα πολλών φαρμάκων στο αίμα. Και ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες όταν αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
“Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ασβέστιο”, συμβουλεύει στο webmd, η Lorencz. “Το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά μπορεί να συνδεθεί με τα αντιβιοτικά, εμποδίζοντάς τα να κάνουν τη δουλειά τους”.
Αλλά δεν πρέπει να παίρνουμε γιαούρτι με αντιβιοτικά με την ελπίδα ότι τα προβιοτικά θα βοηθήσουν στην πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως η διάρροια; Καλή ερώτηση. Ναι, τα προβιοτικά μπορούν να αντισταθμίσουν τις γαστρεντερικές επιδράσεις των αντιβιοτικών, αλλά όπως επισημαίνει η Lorencz, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργούν τα αντιβιοτικά.
“Αφήστε ένα διάστημα 2-3 ωρών μεταξύ της λήψης του αντιβιοτικού και της κατανάλωσης γαλακτοκομικών”, λέει η Lorencz. Και εφοδιαστείτε με άλλα, μη γαλακτοκομικά τρόφιμα που περιέχουν χρήσιμα προβιοτικά, όπως ξινολάχανο και ελιές.
Αλκοόλ
“Το αλκοόλ υποβάλλεται σε επεξεργασία στο συκώτι, όπως και πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών”, προειδοποιεί η Lorencz. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει το φάρμακο λιγότερο ισχυρό ή πιο ισχυρό, κάτι που δεν θέλετε όταν παίρνετε ένα αντιβιοτικό”.
Τα αντιβιοτικά δεν είναι το μόνο φάρμακο που πρέπει να αποφεύγετε κατά την κατανάλωση αλκοόλ. Εκατοντάδες συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με το αλκοόλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλληλεπιδράσεις με το αλκοόλ μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή να τα καταστήσουν άχρηστα.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι αλληλεπιδράσεις με το αλκοόλ μπορεί να κάνουν τα φάρμακα επιβλαβή ή ακόμα και τοξικά για τον οργανισμό. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και φάρμακα για την αραίωση του αίματος.
Διαβάστε επίσης:
Πρωινή ζάλη: Έξι λόγοι που την προκαλούν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
- Καιρός: Πρόσκαιρη βελτίωση σήμερα – Ξανά βροχές από αύριο
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο