Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

Περπάτημα το πρωί ή το βράδυ; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το περπάτημα, είτε το πρωί είτε το βράδυ έχει γίνει για πολλούς μια απαραίτητη ρουτίνα για τη διατήρηση της φόρμας και την πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το περπάτημα θεωρείται επίσης μια χαλαρωτική και απλή προσέγγιση για απώλεια βάρους και βελτίωση της διάθεσης.

Πολλοί αναρωτιούνται αν το περπάτημα είναι καλύτερα να γίνεται το πρωί ή το βράδυ. Δείτε λοιπόν όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιο είναι καλύτερο για τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Πρωινό περπάτημα για απώλεια βάρους;

Το περπάτημα το πρωί είναι ένα ισχυρό εργαλείο για απώλεια βάρους, γιατί:

1. Ενισχύει το μεταβολισμό και την ενέργεια

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς την ημέρα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας, βοηθώντας σας να καίτε θερμίδες πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, οι άνθρωποι που περπατούσαν για 20 λεπτά αισθάνονταν πιο ζωντανοί και ενεργητικοί από εκείνους που περπατούσαν για 20 λεπτά σε εσωτερικούς χώρους.

2. Βοηθά στην καύση θερμίδων

Το περπάτημα, ακόμα και με μέτριο ρυθμό, καίει θερμίδες. Όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο περισσότερες θερμίδες ξοδεύετε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exercise Nutrition and Biochemistry, βοήθησε στην καύση λίπους και στη μείωση του μεγέθους της μέσης σε παχύσαρκες γυναίκες.

3. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης

Οι πρωινές βόλτες βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών της όρεξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λαχτάρα και πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Μια πρωινή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση όλη την ημέρα. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που περπατούν το πρωί είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις από εκείνους που έμειναν αδρανείς.

Περπάτημα το βράδυ;

Ο περίπατος μετά τη δύση του ήλιου, βοηθά να ασκηθείτε και να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα.

Το περπάτημα το βράδυ μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους, γιατί:

1. Βοηθά στην καύση θερμίδων

Το περπάτημα, όπως και κάθε άλλη σωματική άσκηση, καίει θερμίδες. Μια βραδινή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes Care διαπίστωσε ότι οι βραδινές ασκήσεις βοηθούν στην απώλεια βάρους και σας προστατεύουν από μια ποικιλία προβλημάτων υγείας.

2. Βοηθά στην πέψη

Το περπάτημα μετά το δείπνο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσπεψίας. Επίσης, δυνητικά βοηθά στην πρόληψη της αύξησης βάρους. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και ενδεχομένως να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.

3. Μειώνει τις λιγούρες

Αν σας αρέσει να τρώτε και να παρακολουθείτε ταινίες αργά το βράδυ, ξεκινώντας μία ρουτίνα περιπάτου δεν θα αφήσετε όλες τις θερμίδες να συσσωρευτούν. Μια βραδινή βόλτα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις λιγούρες αργά το βράδυ ή το σνακ.

4. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου αυξάνονται, ειδικά εάν το γεύμα περιέχει πολλούς υδατάνθρακες. Αυτή είναι μια προσωρινή αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Σε ένα άτομο που δεν έχει διαβήτη, το σώμα παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και βοηθά στη διατήρηση του υπό έλεγχο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients Journal, ο χρόνος της βόλτας επηρεάζει τη μεταγευματική γλυκόζη στο αίμα ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μια σύντομη βόλτα μετά το γεύμα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα περισσότερο από ότι οι βόλτες πριν από ένα γεύμα.

5. Βελτιώνει τον ύπνο

Μια βραδινή βόλτα κάθε μέρα προάγει τη χαλάρωση και τον καλύτερο ύπνο ενώ μειώνει το άγχος.

6. Κρατά μακριά το άγχος

Μετά από μια κουραστική μέρα, τίποτα καλύτερο από μια βόλτα για να καθαρίσετε τις σκέψεις σας και να χαλαρώσετε. Ένα 10λεπτο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες και το άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Promotion and Perspectives.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στον τελικό της πάλης ο πρωταθλητής της Ελλάδας Κουρουγκλίεβ

Coca-Cola HBC: Παραιτείται από το Δ.Σ. η Άννα Διαμαντοπούλου

Delta Blue: Δύο ακόμη επιθέσεις εναντίον του κατήγγειλε το τάνκερ του Διαμαντή Διαμαντίδη