• HealthStories.gr

    ΠΕΦ: Μόνο τα ψηφιακά εργαλεία θα αποτρέψουν απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

    • NewsRoom
    ΕΟΠΥΥ


    Τα ψηφιακά εργαλεία για τον συνεχή έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πρέπει να είναι προτεραιότητα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως η απάτη μαμούθ που αποκαλύφθηκε εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

    Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας(ΠΕΦ), σχετικά με την πρόσφατη αποκάλυψη του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων, τονίζοντας ότι “ο έλεγχος της κατανάλωσης και η πάταξη φαινομένων πλασματικής συνταγογράφησης βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεων της ΠΕΦ και ασφαλώς αποτελούν αίτημα για το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να συγχαρούμε δημόσια τον ΕΟΠΥΥ και την Ελληνική Αστυνομία για την πρόσφατη αποκάλυψη του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων. Θεωρούμε ότι η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και η παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων στο κύκλωμα θα αποθαρρύνει όσους κακόβουλα παρανομούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος”.

    Είναι δεδομένο ότι πέρα από την ηθική διάσταση της απάτης, η οικονομική διάσταση της δράσης του κυκλώματος, επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες μέσω των τεράστιων σήμερα υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών, αναφέρει η ΠΕΦ. “Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φαρμακευτικές ανάγκες στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία του 2023 καλύφθηκαν με 2,8 δις ευρώ από το Κράτος, οι ασθενείς μέσω των συμμετοχών επιβαρύνθηκαν με 735 εκατ.€, ενώ η βιομηχανία συνεισέφερε με συνολικές επιστροφές που έφθασαν το δυσθεώρητο ποσό των 3,2 δις. ευρώ, υπερβαίνοντας δηλαδή τη συμβολή του Κράτους. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη και τον κόσμο και ξεκάθαρα δεν είναι βιώσιμο”.

    Ψηφιακά εργαλεία

    Η πρόσφατη αποκάλυψη της απάτης αναδεικνύει ως ύψιστη προτεραιότητα την πλήρη ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν τον συνεχή, συστηματικό έλεγχο της συνταγογράφησης προκειμένου ανάλογες πρακτικές να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται, καταλήγει η ΠΕΦ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: Δηλώνει ανοιχτός σε επιστροφές στελεχών στο ΠΑΣΟΚ – Αποκλείει όσους «έφυγαν για την καρέκλα» και τους «βαρόνους»

    Υποβρύχιο «Titan»: Πλάνα από την ουρά του βυθισμένου πλοίου έδωσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή (video)

    Αιφνίδια παραίτηση του Matteo Fantacchiotti από την Campari



    ΣΧΟΛΙΑ