Το προσωρινό κλείσιμο στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη έχει “δέσει” τα χέρια κυβέρνησης και εργαζόμενων.

Οι τελευταίοι εκπέμπουν SOS για την επαναλειτουργία της, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέα προκήρυξη, αναζητώντας το… “τυράκι”, που θα φέρει γιατρούς στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη παιδοψυχιάτρων συνιστά πρόβλημα για πολλές κλινικές, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη κλινική, ωστόσο, είναι η δεύτερη Πανεπιστημιακή στην Ελλάδα και η μόνη δημόσια δομή για νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα σε όλη την Κρήτη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Το παρόν διάστημα, οπότε η Κλινική δεν λειτουργεί, τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετώνται σε ένα εξωτερικό ιατρείο – νοσοκομείο ημέρας, τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου. Όπερ σημαίνει πως, αν παραστεί ανάγκη νοσηλείας για κάποιο παιδί, αυτό θα πρέπει να μετακινηθεί στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη της χώρας, όπου λειτουργούν Παιδοψυχιατρικές Κλινικές.

Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ: Έρχεται νέα προκήρυξη

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες για το θέμα και εξετάζουν την πιθανότητα μετατροπής των κενών θέσεων ΕΣΥ σε θέσεις ΔΕΠ, με την ελπίδα ότι αυτό θα είναι περισσότερο ελκυστικό, ιδίως για νέους γιατρούς από το εξωτερικό.

Για τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων μίλησε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, για τα μεγάλα κενά στη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Ο κ. Βαρτζόπουλος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κρήτη και συναντήθηκε με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και με τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αναφέροντας ότι ως προσωρινή λύση ήρθε για έναν μήνα γιατρός από την Αθήνα, που με τη νομοθεσία για τις απομακρυσμένες περιοχές θα λάβει περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο παράλληλα ετοιμάζεται και η νέα προκήρυξη, η τρίτη στη σειρά.

Τα προβλήματα έχουν ενταθεί

Ο κ. Βαρτζόπουλος παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στην εν λόγω Κλινική εντάθηκαν μετά την παραίτηση της Διευθύντριας το 2020 και τις δύο άγονες προκηρύξεις για προσλήψεις, η πρώτη το 2021 για δύο θέσεις επιμελητών Β’ και η δεύτερη στο τέλος του 2022, αρχές του 2023, για επιμελητές Α’.

“Παρά το γεγονός ότι υπήρχε και το δέλεαρ του επιπλέον μισθού στη δεύτερη προκήρυξη, δεν προσήλθε κανείς”, είπε ο Υφυπουργός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, σε 2 – 3 μήνες θα εργάζονται δύο νέοι γιατροί, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται, θα εργάζονται, θα καλύπτουν και τις εφημερίες και σίγουρα θα βοηθήσουν πάρα πολύ τους εκεί υφιστάμενους γιατρούς του ΕΣΥ.

Τα όσα είπε, πάντως, για τη μετακίνηση του γιατρού από την Αθήνα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Συντυχάκη, ο οποίος έκανε λόγο για λύσεις “μπαλώματα”, που δεν επιλύουν τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του εν λόγω νοσοκομείου.

“Πέρα από το ότι είναι παροδικές, ενώ τα κενά είναι μόνιμα, τελικά καταλήγουν να δημιουργούν νέα κενά στα νοσοκομεία, από όπου μετακινούνται οι γιατροί, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι ήδη υποστελεχωμένα. Χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες, οδηγώντας και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό σε παραιτήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τα κενά και τις πιέσεις που δέχονται οι εναπομείναντες εργαζόμενοι. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν τραγικό φαύλο κύκλο δια χειρός Υπουργείου”, ανέφερε ο ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Λύσεις για τις ελλείψεις

Ο κ. Συντυχάκης περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση, που επικρατεί στην Κλινική, λέγοντας ότι η λειτουργία της είναι πλέον “στον αέρα”, με τους ασθενείς και τους γιατρούς να είναι στα όριά τους.

“Από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν είχε παραιτηθεί λόγω της εντατικοποίησης και της υποβάθμισης της Κλινικής ο ένας από τους τρεις παιδοψυχίατρους, η Κλινική παρέμεινε ανοιχτή χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού, στελεχωμένη μόνο με δύο παιδοψυχίατρους, που εργάζονται εδώ και 10 μήνες ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους. Προσπάθησαν σκληρά να καλύψουν τις αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες, πραγματοποιούσαν 15 εφημερίες ο καθένας, χωρίς να πληρώνονται στο σύνολό τους, χωρίς να λαμβάνουν τα ρεπό που δικαιούνται, τις άδειές τους, χωρίς να μπορούν ούτε να αρρωστήσουν. Έχοντας εξαντλήσει πλέον τις αντοχές τους δήλωσαν δικαιολογημένα ότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν και πάλι όλες τις εφημερίες του Ιουλίου, με αποτέλεσμα φυσικά η Κλινική να αδυνατεί να νοσηλεύει παιδιά και εφήβους”.

Ο κ. Βαρτζόπουλος στη δευτερολογία του ανέφερε ότι έχει ωριμάσει, πλέον, η άποψη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να διπλασιαστεί ο αριθμός των ειδικευόμενων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν τα κενά εν ευθέτω χρόνω και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες ψυχιατρικές κλινικές και τα κέντρα ψυχικής υγείας παίδων και εφήβων σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Το λάθος που κάνουμε όλοι με το αντηλιακό μας

Προβιοτικά και ελαιόλαδο κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου

10 φυτά που θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά