• HealthStories.gr

    Πάνω από 700 μικρόβια – ανθεκτικά στη θερμότητα – μπορεί να ζουν στον φούρνο μικροκυμάτων σας

    • NewsRoom


    Ο φούρνος μικροκυμάτων αποδεικνύεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες μικρόβια και βακτήρια που είναι ανθεκτικά στη θερμότητα.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 30 φούρνους μικροκυμάτων σε νοικοκυριά, γραφεία και μικροβιολογικά εργαστήρια και καλλιέργησαν τα αποτελέσματα για να δουν τι συνέβη.

    Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 747 είδη βακτηρίων, αν και οι τύποι διέφεραν. Οι οικιακοί φούρνοι μικροκυμάτων περιείχαν βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων. Είχαν επίσης περισσότερα μικρόβια από τους άλλους, αν και τα μικροκύματα στα εργαστήρια είχαν ένα πιο ποικίλο φάσμα βακτηρίων.

    Το γεγονός ότι τα ανθεκτικά στα μικροκύματα μικρόβια και βακτήρια είναι σε στενή επαφή με το φαγητό σας ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά οι μικροβιολόγοι λένε ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο.

    Αυτές οι συσκευές θερμαίνουν τα τρόφιμα δονώντας μόρια νερού που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς μέσα στα τρόφιμα. Παράγεται θερμότητα η οποία συνήθως σκοτώνει τα βακτήρια που μπορεί να κρύβονται μέσα.

    Οι οικιακοί φούρνοι μικροκυμάτων θερμαίνουν τα αντικείμενα άνισα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα σημεία των τροφίμων έχουν υψηλότερη θερμότητα από άλλα. Ως αποτέλεσμα, εάν κάτι πιτσιλιστεί έξω από το δοχείο στο οποίο θερμαίνετε φαγητό ή υγρό, μπορεί να περιέχει βακτήρια.

    Η περιεκτικότητα σε νερό στα τρόφιμα έχει επίσης σημασία. Όσο πιο στεγνό είναι το φαγητό, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θερμανθεί από την ενέργεια μικροκυμάτων.

    Τα μικρόβια που βρίσκονται στο φούρνο μικροκυμάτων συνήθως φτάνουν εκεί από το φαγητό που βάζετε μέσα και μπορεί να ξεκολλήσουν με πιτσιλιές καθώς ζεσταίνεται το φαγητό. Οι περισσότερες πιτσιλιές καταλήγουν στα τοιχώματα, τις γωνίες ή την οροφή του φούρνου.

    Όσο παραμένουν σε αυτά τα σημεία και όσο πιο πολύ ξεραίνονται, τόσο πιο δύσκολο είναι να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια μέσα, ακόμα και όταν θερμαίνονται τακτικά από ένα φούρνο μικροκυμάτων.

    Μπορούν τα μικρόβια του φούρνου μικροκυμάτων να μολύνουν το φαγητό;
    Εάν ένας μικροοργανισμός φιλοξενείται μέσα στην κοιλότητα του φούρνου μικροκυμάτων, είναι πολύ απίθανο να μπορέσει να “εκτοξευθεί” στο φαγητό. Οι πιθανότητες μειώνονται εάν το φαγητό που ζεσταίνετε είναι μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο ή σε ένα πιάτο.

    Αλλά αν ζεσταίνετε τα τρόφιμα τοποθετώντας τα απευθείας στο πιάτο του φούρνου μικροκυμάτων σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό πρόβλημα.

    Τα υγρά, όπως το γάλα ή η σούπα, είναι πιο επιρρεπή στο να μολυνθούν με αυτό τον τρόπο.

    Αλλά ακόμα κι αν καταλήξουν μικροοργανισμοί στο φαγητό σας, ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος. Τα τροφιμογενή παθογόνα, όπως ο σταφυλόκοκκος, χρειάζονται υψηλά επίπεδα του μικροοργανισμού για να θεωρηθούν επικίνδυνα για την υγεία.

    Το μυστικό είναι να καθαρίζετε αμέσως τις διαρροές με ζεστό σαπούνι και νερό. και γενικά να διατηρείτε καθαρό τον φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, η κάλυψη των τροφίμων θα σας απαλλάξει από τις πιτσιλιές.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνήγορος του Καταναλωτή: Νέα επικεφαλής η Άννα Στρατινάκη

    NBG Securities για ΕlvalHalcor: Μερική αντιστροφή των αρνητικών τάσεων του α’ τριμήνου 

    Google: Διερευνάται η παραβίαση του GDPR στην εκπαίδευση μοντέλων AI



    ΣΧΟΛΙΑ